I dalje se malina otkupljuje za 1,5 KM

Zagarantovana minimalna otkupna cijena od 2,5 maraka po kilogramu maline, koju su usaglasili Vlada USK i proizvođači malina, u ovom kantonu je nerealna i biće je nemoguće ispoštovati, smatraju predstavnici otkupljivača ovog jagodičastog voća.
24.07.2017 u 09:14
malina

Prema riječima Nermina Bašića, vlasnika firme "Bašo" iz Velike Kladuše, koja je jedan od najvećih otkupljivača maline u USK, nelogična je računica kojom se došlo do formiranja pomenute otkupne cijene.

"Ako uzmemo u obzir troškove hladnjače i ostale izdatke, te aktuelnu cijenu na evropskom tržištu, otkupljivači će maksimalno s cijenom od 1,5 maraka za kilogram maline moći postići nekakvu rentabilnost. Situacija je trenutno takva da niko ne može predvidjeti kako će se odvijati stanje na tržištu", istakao je Bašić.

On je dodao kako je nejasna računica na osnovu koje se došlo do pomenute otkupne cijene, budući da je Vlada USK otkupljivačima koji pristanu malinu otkupljivati po cijeni od 2,5 marke obećala isplatiti i stimulaciju od 30 feninga po kilogramu.

"Realna otkupna cijena je 1,5 maraka i ako dodamo 30 feninga to je 1,80. Ostaje nejasno ko će otkupljivačima isplatiti razliku od 70 feninga, jer niko ne želi svjesno ići u gubitak", istakao je Bašić.

Prema njegovim riječima, otkupljivači i dalje malinu otkupljuju po cijeni od 1,5 maraka po kilogramu te ističe kako je teško očekivati da ona bude značajnije povećana. Podsjetimo, Vlada USK i predstavnici udruženja proizvođača malina iz USK, dogovorili su minimalnu zagarantovanu cijenu od 2,5 maraka po kilogramu.

Proizvođači su u tom slučaju pristali da se odreknu poticaja od 40 feninga po kilogramu, kako bi ova sredstva bila usmjerena ka subvencioniranju otkupljivača. Zbog niske otkupne cijene malina ove godine je ugrožena kompletna proizvodnja ovog jagodičastog voća na području USK, a mnogi proizvođači su najavili uništenje malinjaka i prestanak proizvodnje.

(NN)