Inspekcija iz Dublina dolazi u kontrolu bh.mljekara

Od 14. do 25.marta Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije kontrolisat će mlijeko i mliječne proizvode u BiH kako bi se uvjerili mogu li bh.proizvodi na zahtjevno EU tržište!
14.03.2016 u 09:57
mlijeko

Odobrenje za izvoz u EU imaju Meggle, Milkos, Mljekara Livno i Mlijekoprodukt i u ovim mljekarama u narednim danima vršit će se detaljne kontrole.

- Praksa Evropske unije je da nakon što neka zemlja bude uvrštena na listu odobrenih zemalja za izvoz na tržište EU, nadležno tijelo te zemlje, u našem slučaju Ured za veterinarstvo BiH, dalje odobrava objekate koji ispunjavaju uslove za izvoz u EU i u skladu s time podnosi zahtjev za uvrštavanje na listu odobrenih objekata, tako da inspekcijski tim EU koji će boraviti u našoj zemlji neće vršiti odobravanje bilo kojeg pojedinačnog objekta, već mu je cilj isključivo kontrola sistema službenih kontrola u proizvodnji mlijeka, kazali su iz Ureda za veterinarstvo.

Mljekari, ali i entitetske institucije složni su da je kvalitet kontrola podignut na viši nivo i spremno čekaju inspekciju. 

(pressing.ba)