Iran spreman ulagati u Tuzlanski kanton

Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini boravio je u posjeti Tuzlanskom kantonu.
19.10.2017 u 09:11

U okviru posjete, organizovan je susret sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla. Ambasador Heidari i predsjednik Kikanović su sa saradnicima otvorili niz tema. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima, o dosadašnjim aktivnostima i posjetama ambasadora Heidarija, privredi TK, mogućnostima za uspostavljanje kvalitetnijih kontakata u budućnosti.

"Veliko nam je zadovoljstvo primiti u posjetu Komori Njegovu Ekselenciju Mahmoud Heidarija, ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini. Prezentovali smo uvaženom gostu privredu, privredna kretanja na području Tuzlanskog kantona. otvorili smo i teme o mogućnostima saradnje u narednom periodu. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti saradnju koja u prethodnom periodu nije bila na zavidnom nivou. Nadamo se da u skoroj budućnosti možemo promijeniti te odnose, da možemo ponuditi neke vidove saradnje u drvnoj, metalnoj industriju, industriji plastike. Bila je ovo izvanredna prilika za uspostavljanje novih kontakata, razmjenu iskustava i neophodnih informacija za temelje kvalitetnijoj saradnji u narednom periodu", izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Zadovoljstvo posjetom Tuzlanskom kantonu i Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, nije krio ni ambasador Mahmoud Heidari.

"Sretni smo što nam se ukazala prilika da posjetimo Tuzlanski kanton koji je sa aspekta privrede i turizma jedan od najvažnijih kantona u Federaciji BiH. Imali smo zadovoljstvo što su nam upriličen i susret, sastanak sa Begom Gutićem premijerom Tuzlanskog kantona. Naša želja i namjera je da nađemo mogućnosti što većeg iskorištenja resursa kojima ovaj kanton raspolaže, a sve u cilju razvoja, unaprjeđenje odnosa dvije države. Informacije koje smo dobili u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla su nam veoma korisne i iz njih smo mogli zaključiti da postoje mogućnosti za saradnju u brojnim privrednim sektorima, u industriji, u trgovini. Mi smo prije jedne godine dočekali privrednu delegaciju iz ovog kantona, tačnije iz općine Gračanica, i ja se ovom prilikom zahvaljujem svim članovima te delegacije. Oni su po povratku u BiH potvrdili širok spektar mogućnosti saradnje sa privrednicima iz Republike Iran, u oblastima metalske industrije, petrohemije, drvne industrije, poljoprivrede", rekao je Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini.

Istakao je ovom prilikom kako je Iran u oblasti novih tehnologija veoma napredna država te da je u razgovorima sa bh. zvaničnicima izrazio spremnost svoje države da iskustva iz tih oblasti ustupi Bosni i Hercegovini.

(akta)