Izvezli 1,3 miliona okvira za tablice

M&M Plastik", preduzeće za proizvodnju plastične galanterije iz Prijedora, tokom prošle godine proizvelo je više od 1,3 miliona komada plastičnih jedinica, najviše okvira za re­gistarske tablice i 90 posto preko austrijskog partnera plasirali na tržište EU.
14.01.2019 u 11:05
okviri

Riječ je o austrijskoj firmi "Eurosnap", s kojom "M&M Plasik" ima uhodanu višegodišnju i dobru saradnju.

"Ostatak smo plasirali a domaćem tržištu", kaže Drago Mandić, vlasnik firme koja je proizvodnju u prošloj godini povećala za deset posto.

Povećan je i broj zapos­lenih, ima ih 20, za četiri više nego u 2017. godini. No, problem je, po Mandiću, nedostatak stručne ra­dne snage, mnogo veći nego onaj koji prati nabavku si­rovina.

"Uvijek obučavamo na­ma potrebne kadrove, mašinske i elektrotehničare i, kad ih obučimo, oni odla­ze. Gubimo dvostruko, jer u obuku ulažemo i određena sredstva, ali, nažalost, ne možemo ništa promijeniti iako su svi zaposleni uredno prijavljeni, s prosječnom plaćom od oko 700 maraka", kaže Mandić.

Njihov proizvodni po­gon nalazi se u Industrij­skoj zoni "Celpaka", na po­vršini od 450 kvadrata. U pogonu su devet velikih mašina za presovanje plasti­ke, pogon za dizajn i sito štampu. U ovoj godini, iako je to ranije bilo najavljeno, ne planiraju proširenje proiz­vodnje.

Inače, "M&M Plas­tik" s proizvodnjom plas­tične galanterije počeo je prije 13 godina u Poslov­nom inkubatoru u Prijedo­ru, kada su na jednoj mašini imali samo jednog zaposle­nog radnika.

(avaz)