Jedemo kruške iz Čilea a naše truhnu u gajbama

Prekomjeran uvoz sve više guši domaću proizvodnju, a za samo 11 mjeseci ove godine uvoz voća i povrća na tržište BiH je skočio za 17 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.
21.12.2016 u 12:24
kruske

Evidencije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je u ovoj godini uvezeno više od 237 miliona kilograma voća i povrća. Svi ti kilogrami plaćeni su 198,8 miliona maraka.

Mrkva i bijela repa iz Srbije, krompir iz Hrvatske, paradajz iz Turske, te crveni luk iz Holandije samo su neke od povrtarskih kultura koje su prevalile stotine kilometara i stigle na tanjire mnogih domaćinstava u BiH.

Isto je i sa voćem. Kupovali smo iz jabuke i kruške iz Čilea i Belgije, grožđe iz Italije, a naše truhne u gajbama.

"Prošle godine za 11 mjeseci uvezeno je 227,5 miliona kilograma voća i povrća, čija je vrijednost bila 181,4 miliona maraka", podaci su UIO BiH. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je prekomjeran uvoz ključ problema i jedan od glavnih uzroka zbog kojih već godinama propada domaća poljoprivreda.

"Računali smo da će nam sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju biti otvoreno evropsko tržište od 500 miliona maraka. Međutim, dešava se obrnuto. Uzeli su nam i ovo naše tržište od 3,5 miliona maraka", objašnjava Marinković za Glas Srpske.

Dodaje da je neophodno urediti naše spoljnotrgovinsko poslovanje, u kojem odavno vlada nesklad i nerad institucija na nivou BiH. "Ništa već godinama nije učinjeno na boljoj zaštiti domaće proizvodnje", ističe Marinković.

Prema njegovim riječima, zbog prekomjernog i nekontrolisanog uvoza mnogi domaći proizvodi loše su plasirani.

"Nikako se ne možemo oteti utisku da na naše tanjire bez problema stiže najnekvalitetnije voće i povrće iz uvoza. Što nigdje ne može u svijetu, kod nas je u prodaji. Sa tim ćemo se suočavati i dalje, sve dok ne bude jake političke volje koja će zaštititi domaću proizvodnju", istakao je Marinković.

Voćari su imali svoje proizvode ali ih nisu mogli plasirati jer nisu zaštićeni.

(GS)