Jeftinije gorivo i do 30 feninga

Federalno ministarstvo trgovine u posljednjih sedam dana zaprimilo 652 obavijesti o promjeni cijena.
16.04.2022 u 10:49
fuel

U moru lančanih poskupljenja građane su, makar trenutno, obradovale nove cijene goriva koje na nekim pumpama padaju i za 0,30 KM. Podneseni zahtjevi Iz Federalnog ministarstva trgovine za „Avaz“ je jučer potvrđeno da je u proteklih sedam dana stiglo na stotine zahtjeva za smanjenje cijena goriva.

- Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u posljednjih sedam dana, Ministarstvo je zaprimilo 652 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na smanjenje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM po litru do 0,30 KM po litru - kazali su nam iz Federalnog ministarstva trgovine. Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, koja se primjenjuje od 3. aprila.

- Privrednim društvima koja obavljaju trgovinu naveliko određena je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata - navode iz Ministarstva. Iz dana u dan Iz Udruženja naftaša FBiH ipak smatraju da se trend pojeftinjenja neće nastaviti te da se radi o pojedinačnim prodajama preostalih zaliha kod određenih pumpi.

Neozbiljno je, navode, govoriti o pojeftinjenju dok se cijene na berzi povećavaju te se mijenjaju iz dana u dan. Jučerašnje cijene Cijene goriva u FBiH jučer su se kretale u sljedećem rasponu: Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 - BMB 95 od 2,46 do 3,11 KM po litru. DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) od 2,86 do 3,36 KM po litru.