Jusufov prvi i jedini posao u Njemačkoj (video)

Jusuf Kvakić, poznati vloger, prije dvije godine odselio je u Njemačku. Odselio je sa suprugom, a od pretprošle godine radi u jednom trgovačkom centru.
20.02.2017 u 18:14
juka

Svoje iskustvo opisao je u vlogu. Njemački je učio cijeli život, ali ga je slabo znao.

- Došao sam s godišnjeg, zove me neko na telefon. Imao sam već pojma o njemačkom jeziku jer sam komunicirao sa susjedima, ljudima, malo me žena kod kuće naučila nekim forama i stvarima, ispričao je Jusuf.

Javio se za posao i dobio poziv na razgovor.

- Za mene je to bilo čudno iskustvo. Ti ne znaš u koji svijet ulaziš. Meni bi bilo špansko selo kad bi me u Bosni neko tada zaposlio u neku trgovinu da moram gledati neke sireve, a kamoli da dođem u Njemačku, sve to na drugom jeziku, priča Kvakić.

Tražio novi posao, a onda...

Uprkos činjenici da nije bila riječ o poslu s punim radnim vremenom, odlučio je okušati se. Budući da nije znao da nema autobusa koji voze prije 6 sati ujutro, već je prvi dan morao zvati poslodavce da će zakasniti. I nije bilo nikakvog problema. Kako sam kaže, čini mu se da su ga zaposlili jer su bili očajni i pod hitno im je trebao novi zaposlenik, piše Croexpress.

Nakon dva mjeseca nije bio zadovoljan što i dalje radi pola radnog vremena. Pronašao je novi posao, ali je svejedno prije otkaza porazgovarao s poslodavcem i na kraju mu je ponuđen bolji posao, ali i bolji ugovor.

- U svakom poslu ima loših trenutaka i situacija, nenormalno teških dana. Čovjek mora shvatiti da ništa u životu nije lako, da u sve treba uložiti trud i rad, da imaš volju, zadan cilj pred sobom.