Keks iz "Laste" Čapljina ponovo na policama

Kokos keksi i čajni kolutići, proizvodi čapljinske tvornice keksa i vafla ”Lasta”, stigli su na police trgovina.
26.11.2018 u 18:07
lasta

Naime, ova dva proizvoda izašla su proteklih dana s trake tvornice u stečaju u koju je na radna mjesta vraćeno 25 radnika, koji su krenuli s proizvodnjom jednostavnih proizvoda, koji su već našli svoj put do trgovina.

”Ima ljudi koji znaju kako treba pokrenuti stroj, kako treba pripremiti sirovine, kako izmiješati zamijese… Kad je izašao prvi keks, kad smo ga spakirali i stavili u transportnu kutiju, bilo je i olakšanje oduševljenje, a bili smo i jako sretni”, kaže za Al Jazeeru tehnologinja u ”Lasti” Bosa Šutalo.

Oni radnici koji su već vraćeni na radna mjesta presretni su zbog činjenice da su se vratili u ”Lastu”, a vjeruju i uspjeh kompanije u budućnosti. Na posao se pozivaju stari radnici, a trenutno ih je zaposleno 25, dok će se širenjem proizvodnje broj radnika popeti na 150 KM. 

”Lasta” je u najboljim danima upošljavala 1.000 ljudi, a pred gašenje 10 puta manje. Ugušila se u dugovima koji su dosezali i do 7 miliona eura. Većinski vlasnik ”Zvečevo” teško je mogao pomoći jer je i sam upao u probleme zbog pada koncerna Agrokor.

”Lasta” je otišla tiho, ali pokazalo se, ne zauvijek. Početkom godine imovina čapljinske ”Laste”, tvornice keksa i vafla, pokušavala se prodati na aukciji, kako bi se namirio dug vjerovnika. Rasprodaja je zaustavljena pokretanjem stečaja.

Suprotno svim očekivanjima, nakon dvije godine od gašenja poduzeća, pogoni su oživjeli. Oživjeti ‘Lastu odlučila je uz saglasnost povjerilaca stečajna upravnica Behrija Huseinbegović, koja iza sebe ima još pet preduzeća podignutih uz mrtvila. Vjeruje kaže u rad i proizvodnju.

(AJ)