Ko ucjenjuje malinare?

Od izuzetno profitabilne poljoprivredne djelatnosti, neko želi očito proizvodnju maline svesti na socijalni slučaj!
02.07.2017 u 12:54
maline

Proizvođači maline insistiraju da otkupna cijena bude 3 KM dok otkupljivači nude svega 1,5 KM.

- Napomenuo bih da berače plaćamo oko 1,5 KM, a neki plaćaju i hranu i prevoz beračima, pa nas oko dva kilograma maline izađu u startu oko dvije KM, što bi značilo da nam ostatak novca ne može biti dovoljan da pokrijemo zaštitu i đubrivo. Danas nismo htjeli da bude velike gužve, ovo je mjera upozorenja, da se pokaže naše nezadovoljstvo, kazali su nezadovoljni malinari koji su se okupili u Zenici u nedjelju oko podne.

Stručnjaci kažu da proizvođača košta malina oko 2 KM sa svim ulaganjima i kada se plate berači. Što govori da bi prilikom otkupa cijena trebala da bude 3 KM kako bi oni imali zaradu od 1 KM po kilogramu.

Malinari kažu da je današnji protest pokazatelj da malinari u BiH mogu biti složni. Mirnom vožnjom su vlastima i otkupljivačima dali do znanja da ne mogu raditi ono što žele, što je bilo unazad godinama kada je ljude bilo strah da dignu svoj glas.

Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH saopćilo je da se finalna cijena otkupa maline u 2017. može očekivati do 1,50 KM po kilogramu na plantaži proizvođača, bez paušalne naknade i poticaja od države.

– Ovom prilikom ponovo želimo ukazati na veoma tešku situaciju zbog niskih cijena izvoza maline na evropsko tržište, što direktno utječe na otkupnu cijenu proizvođačima. Svjesni situacije da navedena cijena neće biti zadovoljavajuća za proizvođače, a u isto vrijeme i nemogućnosti da malina bude plaćena više nego što je moguće, u potpunosti saosjećamo s proizvođačima i pružamo im punu podršku u traženju pomoći od nadlaženih državnih tijela kako bi zajednički prebrodili očekivanu situacjiu i održali proizvodnju maline, navedeno je u saopćenju.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić o svemu je kazao:

– Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati „socijalni slučaj“. Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već naredne sedmice, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve, kazao je ministar Dedić.

Sada je sasvim jasno kako će malinari biti na velikom zijanu ako se država ne uključi i pomogne u ovoj situaciji.

pressing.ba