Koja su najtraženija zanimanja, a kojih je naviše na birou?

Vrijeme je kada srednjoškolci donose odluke šta upisati ovoga ljeta.
07.05.2019 u 16:30
varioci

Mnogi svršeni osnovci ali i njihovi roditelji upisuju srednje škole bez saznanja o tome kakva je perspektiva tog zanimanja.

Varioci, bravari, tokari, tesari, zidari, obućari, tekstilci, vozači, te radnici obučeni za rukovanje teškim mašinama, zanimanja sa kojima će najbrže naći posao.

Od fakultetskih diploma, natraženiji su inžinjeri tehnologije i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija.

Kada je riječ o podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske oni pokazuju da kada je riječ o visokoj stručnoj spremi profesori filozofije i sociologije, geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i diplomirani pedagozi.

Zanimljivo je da iako je na evidenciju Zavoda prijavljen veliki broj lica sa zanimanjem finansijski radnik, diplomirani ekonomista i diplomirani pravnik, od strane poslodavaca najveći interes iskazan i za istim. Što se tiče zanimanja sa srednjom stručnom spremom do zaposlenja knajlakše dolaze ugostiteljsko-kulinarski tehničari, mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje, te zubno-tehnološki tehničari, dok na posao najduže čekaju ekonomski tehničari i maturanti gimnazije.

U okviru III stepena stručne spreme, najbrže do posla dolaze zavarivači, instalateri, vozači teretnih pekari, vozila, dok je sudbina trgovaca, bravara i metalostrugara da znatno duže čekaju na zaposlenje.

Kod Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje krajem 2018. godine kada su proveli anketiranje 1.034 poslodavca registrovanih u Federacij BiH, a koji imaju pet i više radnika. Prema njihovoj evidenciji neka su od najtraženih zanimanja prema istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH su šivač, krojač i tekstilni radnik; obućar; prodavač-trgovac; zavarivač; vozač; bravar; stolar; konobar; kuhar; zidar. Najtraženija zanimanja visoke stručne spreme u 2019. godinu su: mašinski inženjer; ekonomista; doktor medicine i stomatolog; el. inženjer - informatičar; građevinski inženjer; pravnik.

Zato bi djeca ali i njihovi roditelji trebali povesti računa o tome šta upisuju.

pressing.ba