Koja zanimanja su najbolje plaćena u BiH

Fakulteti u BiH uskoro će u novu akademsku godinu primiti hiljade mladih koji bi željeli steći stručno zvanje.

26.06.2017 u 08:18
inzinjeri

Porazna je činjenica da prilikom odabira budućeg zanimanja većina njih nije upoznata s mogućnosti zapošljavanja sa stečenom diplomom, a posebice s plaćenosti pojedinih zanimanja, niti raspolažu podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na tržištu.

Elektrotehnika, ekonomija, farmacija...

Takva situacija doprinosi neusklađenosti obrazovnog sistema sa stanjem na tržištu, proizvodeći kadrove kojih već ima previše na tržištu, dovodeći hiljade diplomanata u stanje nezaposlenosti po okončanju studija. Rezultati istraživanja koje je provela “Plata.ba” o temi “Isplati li se studirati u BiH?” pokazali su da najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

Analiza na uzorku više od 7500 osoba različite dobi, obrazovne podloge i profila iz BiH također je pokazala da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne plaće. Dakle, ako želite studirati na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam može donijeti diploma elektrotehnike. Softverski inženjeri s magisterijem plaćeni su mjesečno u prosjeku 1800 KM, a IT projekt-menadžer 1900 KM.

Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku dobre zarade u budućnosti, ali s tim fakultetom je teže pronaći posao jer osobe te struke najčešće registriraju kao nezaposlene. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske dužnosti koje su najplaćenije u BiH. Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1800 KM, a direktor prodaje 2300 KM.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1300 KM mjesečno. Manje plaćena zanimanja Arhitekt u BiH zaradi 1080 KM mjesečno, dok mašinski inženjer prima prosječnu plaću od 1100 KM, šumarski inženjer ima primanja u iznosu od 1090 KM, a hemijski 1040 KM.

Profesori, novinari, prevodioci...

Od ostalih inženjerskih zanimanja, građevinski inženjer - 980 KM, saobraćajni - 970 KM, a najmanje zarade inženjeri poljoprivrede - 890 KM. Prevoditelji s diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1050 KM, učitelji i nastavnici dobivaju u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani novinari s prosječnom plaćom u iznosu od 680 KM, piše Večernji list.

Kako bi prije došli do posla, najbolje se upoznati s trendom traženih zanimanja na tržištu rada. Prema godišnjoj analizi tržišta rada portala Posao.ba, deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova su IT softver, zdravstvo, zanatske usluge i druge.

Poslovi za koje je veća potražnja bila od ponude na tržištu (suficitarne kategorije poslova) su policija - zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge.

(P.Z./V.L.)