Koliko je stvarno više zaposlenih nego prošle godine?

Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa otkrio je na konferenciji za novinare u utorak u Sarajevu da je u Bosni i Hercegovini zaposleno 16.000 ljudi.
25.10.2016 u 16:36
adis

''Prema podacima Zavoda za statistiku i Zavoda za zapošljavanje Bosne i Hercegovine rast zaposlenosti iznosi dva posto, odnosno ukupno 16.000 više zapolenih nego prošle godine u ovo vrijeme, odnosno prije donošenja Reformske agende", rekao je Arapović. 

Arapović kaže da smo svjedoci iznošenja vrlo paušalnih, neodgovornih i neutemeljenih izjava o novim radnim mjestima u entitetima, posebno u Federaciji BiH. Ti podaci dolaze najvišim dijelom iz poreskih uprava. Novih 16.000 radnih mjesta je dobra vijest, ali daleko od onoga što plasiraju vlasti'' – rekao je Arapović te objasnio da se pojavljuju vijesti o 25.000 novozaposlenih što nije tačan podatak. 

Arapović misli da Poreska uprava na mjesečnom nivo objavljuje podatke o svim ljudima koji su na bilo koji način imali radni angažman, u šta ulaze i ugovori o djelu. 

Poreske uprave ustvari daju vladama podatak o obradi poreskih prihoda po osnovu radnog angažmana u tom mjesecu. To obuhvata prosjećno 20.000 ljudi, koji svaki mjesec imaju neku vrstu radnog angažmana po ugovoru o djelu. "Ali ti ljudi nisu stalno zaposleni", rekao je Arapović. 

"Oni nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje i ni prema međunarodnim definicijama zaposlenosti, ni prema domaćem zakonodavstu ne ulaze u statistiku zaposlenosti u BiH'' – rekao je Arapović. 

(SB)