Kreće pobuna malinara Tuzlanskog kantona

Nakon što je najavljeno da bi otkupna cijena maline mogla biti samo jednu marku, iz Udruženja malinara Tuzlanskog kantona izdali su Saopštenje za javnost.
31.05.2017 u 09:12
maline2

- Već duži niz godina svjedoci smo opetovanih pokušaja otkupljivača maline, usmjerenih ka minimiziranju i omalovažavanju napora, truda i rada naših proizvođača. Mi smo svjesni da su otkupljivači maline, pravna lica čiji je cilj ostvarivanja zarade i profita, ali to ne može biti ostvareno nauštrb proizvođača, i to svakako više nećemo dozvoliti. Proteklih godina serviraju nam se raznorazna obrazloženja o potrebi za redukcijom cijene maline, vodeći se opravdanjima o nastaloj hiperprodukciji maline, zasićenju tržišta i slično.

Mi u Udruženju proizvođača Tuzlanskog Kantona opravdano se pitamo o kakvoj hiperprodukciji govorimo, ako znamo da je globalna proizvodnja maline unatrag 5 godina u padu? O kakvoj hiperprodukciji govorimo, ako znamo da je najmanje 50 posto malinjaka u 2017. godini stradalo uslijed smrzavanja, snijega, kasnog mraza, te zbog sušenja uslijed prevelike vlažnosti posljednji mjesec – navode u saopćenju.

Oni ističu također da će ubuduće tražiti da se formira cijena koja će odgovarati stvarnom stanju.

pressing.ba