Kupovati uvozne lijekove samo kojih nema u BiH

Vlada Tuzlanskog kantona odlučna je da zaštiti domaće proizvođače lijekova, a da se uvoze samo oni lijekovi koji se ne mogu kupiti u BiH!
19.11.2015 u 17:22
lijekovi

Strane farmaceutske kuće najavile su žalbe konkurentskom vijeću. No, kantonalna vlada, prema Gutićevim riječima, neće promijeniti odluku.

- Ništa neće biti sa skraćenom listom. Ona je donesena i usvojena. Ostaje na snazi, izjavio je premijer Vlade TK Bego Gutić.

Zbog ove Odluke u četvrtak su u Tuzlu stigli ambasadori Slovenije, Hrvatske i Makedonije. No, Vlada TK je odlučna gdje kažu kako neće popustiti pritiscima.

Svaki pacijent će tačno dobiti lijek koji mu je potreban, što će kontrolisati komisija koja će obilaziti 13 domova zdravlja u TK.

Sa esencijalne liste građani najmnogoljudnijeg kantona koristit će lijekove domaćih kompanija: Farmavita, Zada, Bosnalijek...

Tako će građani TK od početka novembra moći besplatno koristiti lijekove domaćih farmaceutskih kuća za kardiovaskularne i šećernu bolest, koji su na esencijalnoj listi.

Inzuline i lijekove za plućne bolesti i dalje će kupovati od stranih farmaceutskih kuća, jer nijedna domaća farmaceutska kuća to ne proizvodi.

(pressing.ba)