Kvalifikovanih mesara, pekara, kuhara... gotovo da i nema

Radnici rade za niske plate, prekovremeni sati i noćni rad im nije plaćen, a gdje nema sindikalnih organizacija radnici trpe razne pritiske i psihičku torturu od strane poslodavaca.
12.12.2019 u 18:53
pekar

Izjavio je ovo Đuro Amidžić, član Odbora Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS i radnik TC Merkator. Kao drugi problem koji je osjetan u trgovinama naveo je nedostatak kvalifikovane radne snage i opšte nezadovoljstvo radnika koji često mijenjaju poslove tražeći bolje uslove. 

„Mogu da kažem da je svakog dana sve teže naći bilo kakvog kvalifikovanog radnika za rad u trgovini. Mnogo toga je lošeg, mnogo toga ne može da se riješi po pitanju rada u trgovinama. Kvalifikovanih pekara, kuvara, mesara nema uopšte, svi su ljudi priučeni i niko ne radi onako kako treba samo zato što je ovakva situacija, zato što se širi opšte nezadovoljstvo radnika u trgovinama“, istakao je Amidžić na konferenciji za medije posvećenoj inicijativi zabrane rada nedjeljom.

U Republici Srpskoj u oblasti trgovine zaposleno je 47.000 radnika i u ublasti usluga 13.000 radnika, što ukupno čini oko 22% od ukupnog broja zaposlenih. Po statističkim podacima prosječna neto plata u oblasti trgovine je u septembru 2019. godine iznosila 711,00 KM, što je 37,5% potrošačke korpe.

Međutim, oko 50% radnika u trgovini prima platu 450,00 KM, na koju je dodat minuli rad i prevoz, pa se te plate kreću od 500,00 do 550, 00 KM.

(buka)