Livno: Belgijanci otvorili firmu za avioindustriju, posao za 30 radnika

U livanjskoj industrijskoj zoni Bregovača prije dva mjeseca otvoren je pogon belgijske kompanije "B Spring".
11.12.2018 u 19:48
b spring

Riječ je firmi osnovanoj od strane grupacije Mecaspring iz Belgije koja je vodeći proizvođač opruga u zemljama Beneluksa. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za zrakoplovnu i autoindustriju.

"Službeno smo i kroz papire preselili firmu iz iznajmljene hale u naš pogon uz svu potrebnu opremu. Sad treba raditi. Nadamo se, ako sve bude išlo kako se planira, da polako širimo proizvodnju i povećavamo broj radnika", kaže Brajko za Akta.ba.

Sva proizvodnja je namijenjena za izvoz u Belgiju, a vremenom će raditi na tome da dio proizvodnje prodaju na bh. i regionalnom tržištu.

"Ako uspijemo razviti vlastitu komercijalu, onda nemamo ograničenja u širenju firme jer postojeći objekat je zamišljen za 30 radnih mjesta, a trenutno je zaposleno 14", dodaje on.

Po njegovim riječima, zamisao je da Belgija ima unaprijed plasman prozvodnje tih 30 uposlenika, a ako budu sposobni, pa u međuvremenu razvijali vlastitu komercijalu, onda će se moći razvijati koliko god posao bude tražio. Govoreći o širenju palate proizvoda, kaže nam da matična firma ima jako široku proizvodnu paletu.

"Mi trenutno proizvodimo jedan dio opruga, pa smo to kasnije proširivali sa nekim drugim proizvodima, a trenutno usvajamo nekoliko dijelova koji idu za avio industriju. Tu ima dosta prostora, ali uvjet je da budemo kvalitetni i da to radimo po strogo definiranim zahtjevima i onda će tu biti prostora za širenje", ističe on.

Naglašava da kvalifikovana radna snaga predstavlja veliki problem, te da kadrova koji rade na CNC strojevima nedostaje u cijelom svijetu. Budući da livanjskoj regiji nema industrije metala, njihvo najveći problem je bio transfer znanja koje imaju u Belgiji, na zaposlenike pogona u Livnu. Direktor Brajko je sa još dvojicom inžinjera bio u Belgiji gdje su se obučili za rad na najmodernijim mašinama.

"Znanje prenosimo na ostale zaposlenike, ali to nije dovoljno. Planiramo da poslije Nove godine pošaljemo jednu grupu radnika u Belgiju na dodatnu obuku", ističe on, dodajući da nakon toga stižu nove mašine i tehnologije. Za kraj poručuje da mora biti strpljiv, uložiti dosta truda i vemenom sve dođe na svoje.

"Treba biti uporan, otvoriti oči i ako sve bude išlo kao do sada, očekujemo veliki rast i pomaci će se vidjeti", zaključuje Brajko.

(akta)