Ljekari i sestre iz RS-a dolaze u FBiH

Osim zemalja Evrope, medicinari iz Republike Srpske odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće.
15.09.2019 u 11:28
medicinske sestre

Iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike RS-a poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u ustanovama u Federaciji, piše SrpskaInfo.

Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS. U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz RS-a u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.

– Do sada su sestre i tehničari uglavnom išli iz naših zdravstvenih ustanova u opštinama koje graniče u FBiH, ali se na odlazak spremaju i sestre iz drugih bolnica i domova zdravlja u RS. Naime, pored duplo većih plata, plaćenog toplog obroka i regresa, njima nije teško da putuju i po 50 kilometara, jer im put plaćaju ustanove u koje pređu – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić.

Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manja. Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava. Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da iz domova zdravlja i bolnica u Republici Srpskoj “bijeli mantili” odlaze i u Federaciju BiH, gdje im je plata duplo veća. Iz Bolnice „Srbija“ potvrdili su za SrpskaInfo da su im dva ljekara otišla da rade u Opštu bolnicu Sarajevo.

– U junu ove godine jedan naš pedijatar je otišao da radi u Sloveniju, dok su maju lani, iz privatnih razloga, dva doktora prešla u radni odnos svega nekoliko kilometara dalje, u sarajevsku Opštu bolnicu – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

(SI)