Lukavac: GIKIL-u prijeti zatvaranje ako ne ispuni uslove

Lukavački GIKIL godinama radi bez dozvole i ako ne ispuni uslove za rad, blizu 1.000 radnika bi moglo ostati bez posla jer pola miliona građana Tuzlanskog kantona ne smiju biti taoci trovanja ovih ljudi.
14.08.2018 u 19:01

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je Zahtjev za izdavanje nove okolišne dozvole za GIKIL d.o.o. Lukavac, a za to ni dan danas ne postoje minimalni uslovi.

No GIKIL i dalje radi i i dalje nastavlja sa zagađenjem okoliša.

“Iako su dobili zabranu inspekcije da ispuštaju otrove u Spreču oni to i dalje rade i inspektori su se čak i ovaj vikend vratili sa snimljenim materijalima koji su poslani u tužilaštvo da GIKIL još uvijek ispušta opasne materije“, kazala je federalna ministrica Edita Đapo. 

Obzirom na broj ljudi koji GIKIL zapošljava i njegov značaj, te ulogu u snabdijevanju Lukavca vodom, prvi čovjek ove pćine ističe da nije za ishitrene odluke o zatvaranju GIKIL-a, te da se nada riješenju u kojem će GIKIL postati kompanija koja se odgovorno odnosi prema okolišu i uposlenima, ali da za to ne vidi dovoljno volje ni ozbiljnosti nit GIKILa niti kantonalne ni federalne vlasti.

“Ja sam vrlo zabrinut i evo kazaću vrlo jasno. Ako GIKIL treba da nastavi da radi onako kako se radilo do sad onda to nikako ne smijemo dozvoliti“, kazao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

pressing.ba