Mladi iz Srebrenika žele da uče od Tešnjaka o zapošljavanju

Vijeće mladih Općine Srebrenik bilo je posjeti Općini Tešanj, u cilju pribavljanja iskustva u vezi sa zapošljavanjem i samozapošljavanjem mladih.
07.03.2016 u 09:18
Mladi Srebrenika i Tesnja

- Primljeni smo kod načelnika Općine Tešanj, gosp. Suada Huskića, u prisustvu kolega i kolegica iz Informativno-edukacijskog centra za mlade Tešanj, te Referenta za mlade općine Tešanj, gosp. Mirnesa Dedukić. Razgovorali smo o iskustvima Općine Tešanj pri sufinanciranju samozapošljavanja mladih, podršci biznisima za mlade, ali i međusektorskoj saradnji omladinskih udruženja i općine Tešanj, kazao je Aldin Hodžić u ime Vijeća mladih Općine Srebrenik.

Ovom prilikom potpisan je Memorandum o saradnji sa Informativno-edukacijskim centrom za mlade u oblasti društvenog aktivizma mladih, volonterizma, neformalnog obrazovanja, aktivnostima na zapošljavanju mladih i međusobne razmjene informacija.

U dogledno vrijeme je planirana uzvratna posjeta delegacije mladih Općine Tešanj. Također, planirana je i zajednička saradnja u nekoliko projekata i incijativa u oblasti samozapošljavanja mladih i pokretanju biznisa. 

Inače, Tešanj je općina u kojoj je privreda razvijena na izuzetno visokom nivou, koja posjeduje Općinsku privrednu komoru, a ovdje se proizvodi "sve i svašta" a potom i izvozi. Za razliku od općine Srebrenik u kojoj se vrlo malo toga proizvodi, gdje se poduzetništvo uglavnom svodi na trgovinu i ugostiteljstvo. Vjerujemo da će ovom saradnjom početi više da se radi na zapošljavanju i samozapošljavanju u Srebreniku te otvaranju novih proizvodnih pogona i stvaranju novih vrijednosti.

pressing.ba