Mladi sve više biraju pozive s kojim će lakše do posla

Mladi u Bosni i Hercegovini sve više se opredjeljuju za poziv i školu/fakultet s kojim lakše mogu naći posao nego za onaj koji zaista vole, saopštio je EU Info centar u Sarajevu.
30.01.2018 u 09:51
mladi

Za sutra je najavio posjetu mladih ljudi iz više gradova, koji su sudjelovali u Motivacijskim danima, manifestaciji koju je tim povodom pokrenuo ovaj centar.

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, uručit će tom prilikom nagradu mladim autorima najboljih motivacijskih govora.

U okviru Motivacijskih dana, u posljednja dva mjeseca je više od 220 učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz Bijeljine, Brčkog, Ugljevika, Lopara, Mrkonjić-Grada, Srpca, Priboja, Suvog Polja, Banje Luke, Blagaja, Mostara, Bijelog Polja i Sarajeva bilo je uključeno u testove profesionalne orijentacije.

Učenici su, uz to, predstavili svoje motivacijske govore, tj. perspektive o njihovim budućim profesijama i zapošljavanju nakon završene škole.

Motivacijski dani uključili su i predavanja o statusu pojedinih zanimanja koje su učenici odabrali na tržištu rada u BiH, ali i u Evropskoj uniji.

Također, dotaknuli su se i teme o potrebi usklađivanja tržišta rada i obrazovnog sistema u BiH.

(pressing.ba)