Mlijeko iz BiH može u Evropsku uniju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je Bosni i Hercegovini odobreno da bude na listi zemalja kvalifikovanih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda.
23.06.2015 u 16:18
mlijeko

- Rekao bih da je presudan za stavljanje BiH na listu kojoj je dozvoljen izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU bio kvalitetan Akcioni plan koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo i dopune ovog akcionog plana koje smo radili tokom maja - kazao je Šarović. 

Veliki posao Kancelarije za veterinarstvo

Po njegovim riječima, u značajnoj mjeri su ispunjene težnje i želja čitavog sektora da osigura izvoz mlijeka za Evropsku uniju tokom ove godine. 

- Ozbiljnost i kvalitet koji je ispoljila Kancelarija za veterinarstvo doprinijela je da za sada dobijemo dozvolu za izvoz termički obrađenog mlijeka, s tim da posao nismo završili dokraja jer narednih mjeseci ostaje nam obaveza da završimo započeti posao s usvajanjem tri ključna zakona iz ove oblasti - zakona o veterinarstvu, o hrani i zakona o poljoprivredi - kazao je ministar Šarović. 

Najavio je da će FVO misija u BiH ponovno doći 2016. godine da bi provjerila da li je ovaj uspostavljeni sistem u BiH takav da garantira kvalitet. 

- Pred nama je jedna godina dana u kojoj treba da opravdamo ukazano povjerenje i razumijevanje koje nam je dala FVO misija. Rekao bih da smo na ovaj način riješili i provoz, odnosno izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda za Tursku i Rusiju. Proteklih sedmica i mjeseci smo tragali za dozvolom za prevoz u ove zemlje - kazao je Šarović.

Sve farme moraju da ispunjavaju EU standarde

Naveo je da će upis mljekara koje ispunjavaju uvjete za izvoz u EU trajati nekih mjesec-dva dana. Dodao je da su četiri mljekare prijavljenje za kontrolu FVO misije, a to su mljekara „Meggle“, Mljekoprodukt iz Dubice, Mljekara Livno i Mljekara „Milkos“. Još dvije mljekare su se prijavile i nedostatke koje su imale dužne su da otklone  da bi mogle da izvoze svoje proizvode u Hrvatsku ili druge zemlje EU. 

Ministar Šarović je kazao da sve farme, posebno male farme, moraju da ispunjavaju evropske stanarde, uvjete, kada je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka. 

Podsjetio je da je početkom godine usvojen poseban pravilnik o kvalitetu sirovog mlijeka navodeći da „to jeste zahtjevno za pogotovo male porodične mljekare, ali uvjet i standard EU je takav da se on mora poštovati“. 

Slijedi priprema za izvoz mesa peradi i jaja

- Odmah nakon ove uspješno obavljene aktivnosti, Kancelarija za veterinarstvo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pripremaju plan za pripremu naših proizvođača za izvoz mesa peradi i jaja na evropsko tržište. Značajan dio posla je već urađen, samim stavljanjem na ovu listu Bosne i Hercegovine uradili smo više od 50 posto posla. Preostaju nam aktivnosti na akcionom planu i nadam se da bi u jednom razumnom vremenu BiH dospjela i na ovu listu kada je u pitanju izvoz mesa peradi, što bi bio značajan napredak - kazao je ministar Šarović. 

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je kazao da će  što prije, prijaviti našu zemlju na listu zemalja odobrenih za izvoz termički obrađenog mlijeka. 

- Poslije toga ćemo i prijaviti naše mljekare s izvoznim brojevima da bi bili upisani na tu listu - kazao je Kalaba. 

Po njegovim riječima, rezultat je ovakav zato što su istrajali na onome što su radili „jer ponekad su svi bili skeptični i govorili da od tog posla nema ništa“. 

Sve gotovo za dva mjeseca

- Nadam se će ovo rezultirati vrlo brzim izvozom. To će trajati najdalje dva mjeseca, taj upis naših objekata na evropsku listu - kazao je Kalaba.

 

Ocijenio je da su ovim potezom napravili nešto dobro za našu privredu, „prije svega za 20 hiljada primarnih proizvođača u BiH, a i za mljekare koje prate njihov posao“. 

- Mi ćemo već danas poslati zahtjev da nas upišu na listu odobrenih zemalja, a vjerovatno iduće sedmice imena i kontrolne brojeve naših mljekara. Najdalje dva mjeseca će sve trajati - kazao je Kalaba. 

Kemal Hrnjić je uime Grupacije mljekarske industrije BiH ocijenio da je ovo „historijski dan za mljekarski sektor BiH“. 

- Ovih dana smo govorili o svim problemima koji tište mljekarski sektor BiH i ovo je sigurno spas u zadnji čas. Otvara se jedna velika perspektiva razvoja mljekarskog sektora BiH. Ne trebam reći da nam je danas otvoreno tržište od 500 miliona stanovnika i mi ćemo to, siguran sam, na najbolji način iskoristiti - kazao je Hrnjić.

(fena)