Mljekari u TK nezadovoljni isplatom poticaja

Mljekari iz Tuzlanskog kantona nezadovoljni su isplatom poticaja i tvrde da je sve manje obiteljskih farmi te da bi Tuzlanski kanton u narednih šest godina mogao ostati bez proizvodnje mlijeka - rečeno je danas na sastanku Odbora grupacije za mlijeko TK.
22.07.2019 u 16:10
mlijeko

Poljoprivrednik iz Kalesije Fahrudin Smajić kaže da je najveći problem kašnjenje poticaja, ali poručuje da ga to neće obeshrabriti te da će planira proširi proizvodnju.

- Na našoj farmi je 60 krava, od čega je 45 muznih grla. Moja cijela porodica i komšiluk živi od ove farme. Nije lako, borimo se. Najveći nam je problem kašnjenje poticaja. Ipak, neće me obeshrabriti stanje u državi i ne planiram ići odavde. Proizvodnju mlijeka ću širiti i ulagati u svoju farmu. Mi iz grupacije mljekara Tuzlanskog kantona trebamo ofanzivno krenuti prema Vladi Federacije BiH i boriti se za poticaje - izjavio je Smajić.

Mensur Mehmedović iz Živinica, koji ima 40 muznih grla, izražava bojazan da će za šest godina nestati proizvođača mlijeka s ovog područja ukoliko nadležni ne učine više kako bi zaštitili mljekare. Međutim, mi se borimo za čisto pravilo na terenu, odnosno za naša prava – kaže Mensur Mehmedović, proizvođač mlijeka.

Prošle sedmice u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzlanskog kantona održan je sastanak s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem o isplati premije za mlijeko trećeg i četvrtog kvartala prošle godine te kvartala ove godine, ali i prava na premiju farmera koji su ispunili mjesečnu kvotu od 500 litara mlijeka i provođenju obavezne zdravstve dijagnostike muznih grla po programu za veterinarstvo.

- Ono što je dogovoreno s federalnim ministrom poljoprivrede je da se do kraja ovog mjeseca završe inspekcijske kontrole te da poticaji iz prošle godine budu poljoprivrednicima isplaćeni do polovine augusta. U Tuzlanskom kantonu imamo oko hiljadu farmi koje su u procesu proizvodnje mlijeka i koje ostvaruju pravo na poticaje – kaže sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona Suad Selimović.

On je stava da odnos nadležnih prema poljoprivrednicima stvara jednu veliku nesigurnost kod farmera.

-Mladi ljudi i članovi njihovih porodica odlaze s ovih područja ili su već davno otišli. Oni koji su ostali imaju 50 ili više godina, a svi njihovi mlađi članovi su vani ili u Evropskoj uniji – smatra Selimović.

Zbog svega ovoga, kako je rečeno, u posljednjih godinu dana u Tuzlanskom kantonu proizvodnja domaćeg mlijeka je pala za milion i pol litara mlijeka.

(fena)