Moratorij je priča za malu djecu, zapošljavanje nastavljeno

U prvih sedam mjeseci 2016. godine u institucije Bosne i Hercegovine zaposleno je 50 osoba preko Agencije za državnu službu BiH.
10.08.2016 u 09:19
office worker

Broj državnih službenika mnogo je veći s obzirom na to da nijedna institucija u zemlji nema tačan podatak o broju državnih zaposlenika.

- Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine je, prema javnim oglasima, u razdoblju od 1. januara 2016. do 1. avgusta 2016. donijela ukupno 50 odluka o postavljenu državnih službenika (nerukovodeći službenici) te dostavila institucijama ili tijelima nadležnim za imenovanje 16 mišljenja (rukovodeći državni službenici). S obzirom na to da Agencija nema nadležnosti voditi evidenciju o tačnom broju zaposlenih na određeno i na neodređeno vrijeme, tačne podatke nismo u mogućnosti dati kazali su za Klix.ba u Agenciji za državnu službu.

Obećanja vladajuće strukture da će se konačno stati sa zapošljavanjem u javnom sektoru pokazala su se demagoškim, tj.pričom za malu djecu s obzirom na to da se nastavlja praksa opterećivanja državnog budžeta, i to u prosjeku sa 7 državnih zaposlenika mjesečno.

Vijeće ministara BiH je u septembru 2015. uvelo moratorij na zapošljavanje koji se pokazao samo mrtvim slovom na papiru.

(pressing.ba)