Nakon "Dite", postoji nada i za "Aidu"

Radnici fabrike obuće Aida u Tuzli još uvijek očekuju uvezivanje radnog staža. Trenutno rade na sa pet kupaca sa kojima su ugovorili poslove no potrebna su im sredstva između 15 i 20 hiljada KM za prevoz i topli obrok radnika kako bi mogli nastaviti sa radom. Apel za pomoć su uputili Vladi Tuzlanskog kantona ali i traže da se do kraja sedmice konačno očituju o uvezivanju radnog staža inače će već naredne sedmice održati nove proteste.
10.06.2015 u 13:09
aida

Fabrika obuće Aida trenutno ima potpisane ugovore sa pet kupaca za sezonu jesen/zima. Na ovim poslovima će se raditi do novembra. Prema riječima Bahrudina Bašića, direktora preduzeća,  još uvijek ne rade kompletne cipele već šiju i kroje između hiljadu i dvije hiljade pari obuće. Pokrenuta je i treća šivaona a zaposleno je oko 130 radnika u tuzlanskom pogonu. Ovaj broj je pojačan sa deset radnika iz lukavačkog pogona. Ispostava Aide u Dubokom Potoku je takođe prihvatila posao. 

- Imamo kupca koji je nekada sa nama radio, riječ je o fabrici Intral. Oni su sa vladom napravili ugovor, oni ulaze u ovu fabriku i ovom prilikom bih zamolio vladu da samo nađe načina da prestruktuira i uvede neku vrstu blagog stečaja da fabrika opstane. Možemo opstati kao Dita. Da omogućimo mladim radnicima i drugima da ostanu i rade u fabrici. Čovjek nudi posao i želi primiti još ljudi sa biro. Ali vlada prvenstveno mora završiti ono što je počela sa uvezivanjem radnog staža, kazao je Tomislav Galušić, jedan od radnika "Aide".
Uvezivanje radnog staža je prioritet, slažu se radnici.

- Dato nam je obećanje prije tri mjeseca da će u roku od 45 dana početi raditi radna grupa za uvezivanje radnog staža. Međutim, još niti jednog papira nemamo, ukoliko ne bude informacija o tome do kraja sedmice, iduće ćemo ponovo pokrenuti proteste, poručila je Edina Aličić, predstavnica sidnikata radnika fabrike obuće "Aida".
Direktor fabrike obuće Aida, Bahrudin Bašić kaže da trenutna proizvodnja nije na zadovoljavajućem nivou, no da bi ju podigli za 30 odsto, potrebna su im novčana sredstva, konkretno pozajmica u visini od 15 do 20 hiljada KM.

- Uspjeli smo zadnjih dana da dostignemo 50 % tražene proizvodnje ali imamo mali problem. Pošto fabrika nije radila šest mjeseci mi nismo u stanju radnicima do prve naplate posla dati novac za kartu i topli obrok. Treba nam pozajmica od 15 do 20 hiljada KM, kaže direktor Bašić.

U fabrici obuće Aida se nadaju da bi im ta sredstva mogla dati kantonalna Vlada, dok će svoju platu, kako kažu, sami zaraditi.

(rtvtk)