Nastavlja se izvoz mesa u Tursku

BiH će u avgustu nastaviti da izvozi meso u Tursku.
10.07.2020 u 16:04
meso

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i FBiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić danas su u Sarajevu razgovarali o izvozu mesa u Tursku sa predstavnicima kompanija ''Tareks'', koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga.

Na sastanku u organizaciji ministra Košarca dogovoreno je da se, u skladu sa epidemiološkom situacijom, izvoz mesa iz BiH u Tursku nastavi u avgustu, te da se od turske strane zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa.

Istaknuto je takođe da u ovoj godini nije iskorišteno više od 2.000 tona odobrene kvote i da će ona biti iskorištena u periodu od avgusta do decembra. Ministri Košarac, Pašalić i Dedić naglasili su da bi se izvozom zaliha mesa, nastalih zbog smanjenog lokalnog konzuma usljed pandemije korona virusa, dodatno zaštitila domaća proizvodnja.

U tom kontekstu, dogovoreno je uvođenje novog modela, koji bi bio u upotrebi od naredne godine, a koji bi podrazumijevao da nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH finansiraju dio otkupa mesa koji je namijenjen za izvoz u Tursku, čime bi se uticalo na značajno povećanje kvote izvoza mesa u ovu državu. Ministri Košarac, Pašalić i Dedić informisali su predstavnike kompanije ''Tareks'' o usaglašenom stavu da u je procesu izvoza mesa neophodno imati jednak tretman kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su cetrifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.

Naglašeno je da će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje kako bi projekat izvoza mesa u Tursku bio i proizvodnog, a ne samo trgovinskog karaktera. Na sastanku je dogovoreno da će narednih dana nadležna ministarstva kontaktirati tursku stranu kako bi se razgovaralo o dogovorenim aktivnostima i unaprijedio posao izvoza mesa iz BiH u Tursku.

(agencije)