Niže cijene roaminga od 30.juna

Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina uspjele su uspostaviti vlastiti regulatorno tržište i uvest će niže cijene roaminga od 30. juna, izjavio je makedonski ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Ivo Ivanovski, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).
18.05.2015 u 14:30
mobi

Cijene roaminga za telefonske razgovore bit će smanjene za 73 posto dok će cijene mobilnog interneta u roamingu pasti za 90 posto. Osim toga, cijene SMS poruka će pasti sa 0,2 eura po poruci na 0,09 eura.

Trodnevna međunarodna konferencija, koju je organizirala Agencija za elektronsku komunikaciju, održava se u Makedoniji, a fokus joj je na regulaciju elektronske komunikacije, regulatorne mjere, stimuliranje razvoja novih tehnologija, kao i nove usluge za korisnike.

Ministar Ivanovski je rekao da su Makedonija i njene susjedne države uspjele postići dogovor o tarifi roaminga prije nego što je to uradila Evropska unija.

"EU još uvijek nije uspjela harmonizirati tarifu roaminga za svih 28 članica, dok su Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina to uspjele. Od 30. juna makedonski državljani će platiti manje cijene roaminga kada putuju u ove zemlje", kazao je Ivanovski.

Konferencija je počela sastankom predstavnika regulatornih tijela iz Srbije, Bugarske, Crne Gore, Finske, Turske, Hrvatske, Rumunije, Kipra, Moldavije, Belgije, Albanije, Kosova i Međunarodne telekomunikacijske unije.

(fena)