Nijemci će pojačati otvaranje proizvodnje u BiH

Sven Torsten Pothof, direktor Njemačke spoljnotrgovinske komore za područje BiH i Hrvatske (AHK), kaže kako postoji više razloga zbog kojih je njemačkim poduzetnicima tržište BiH mnogo interesantnije nego tržište susjedne Hrvatske.
19.09.2018 u 18:52
privreda

Njemačkim preduzetnicima tržište BiH mnogo je interesantnije nego tržište susjedne Hrvatske, pa se, i pored brojnih administrativnih prepreka, većina njih odluči da investira baš u BiH. Sven Torsten Pothof, direktor Njemačke spoljnotrgovinske komore za područje BiH i Hrvatske (AHK), kaže kako postoji više razloga zbog čega je to tako, pišu Nezavisne novine.

“U razgovoru koji sam vodio s poduzetnicima postoje velike prednosti na tržištu BiH. Prije svega možemo govoriti o proizvodnim troškovima, koji su znatno manji nego u zemljama Evropske unije. Takođe, ono što želim da naglasim je to da ovdje još postoji određen broj stručne radne snage, a treći aspekt zbog kojeg poduzeća žele da poslovati u BiH su niski troškovi rada”, kazao je Pothof.

To pokazuje i broj njemačkih kompanija kojih je iz godine u godinu sve više, a sada je dostigao cifru od 250.

“Najveći problem su administrativne prepreke koje njemačka preduzeća moraju da pređu kako bi ovdje osnovala poslovnice. Pozitivno je to da su oni zadovoljni svojim poslom ovdje i da postoji tendencija rasta preduzeća koja žele da posluju u BiH”, rekao je Pothof.

(NN)