Nijemci otvaraju fabriku dijelova na hibridnim vozilima

Selzer Grupa i ASA Grupacija potpisali su jučer ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu, u općini Novi Grad biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila, čime se otvara 300 novih radnih mjesta.
16.07.2020 u 14:57
autoindustrija

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti ASA Grupacije u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a ASA Grupacija će pružiti kompletnu infrastrukturu, te obuku i zapošljavanje radnika.

"Zadovoljstvo nam je da smo danas zvanično potvrdili saradnju sa Selzer Grupom koja je odlučila investirati u BiH i izabrala ASA Grupaciju kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti Grupacije za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i „one stop“ koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH", izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije te dodao kako činjenica da još jedna renomirana njemačka kompanija otvara svoje proizvodne pogone u BiH i to u vrijeme globalne krize upravo govori o prilikama koje se trenutno nude bh. ekonomiji."

Svečanom potpisivanju ugovora, koje je održano ispred novoizgrađenog proizvodnog objekta ASA Grupacije u Rajlovcu, prisustvovao je i načelnik Općine na čijem području se nalaze sjedište i proizvodni kapaciteti ASA Grupacije, mr. Semir Efendić, što je bila i prilika za upoznavanje investitora sa aktivnostima lokalne zajednice.

"Veliki je broj država u Evropi, naročito Jugoistočnoj Evropi koje se danas bore za njemačke investicije, kada je u pitanju autoindustrija. Velika je borba između Turske, Srbije, Bugarske, Rumunije i nekih drugih država, a mi u toj borbi uspjevamo uzeti važno mjesto i da ipak na kraju naši partneri odluče da ulažu u našoj državi, a ne u nekoj drugoj. Zadovoljan sam da u ovom teškom vremenu pandemije možemo najaviti otvaranje novih radnih mjesta i važne izvozne ugovore uz podršku ASA Grupacije, te pozdraviti nove investitore Selzer Grupu.

Zahvaljujući kontinuiranoj saradnji sa članicama Grupacije, ASA Šped i ASA Direkt i prethodnoj implementaciji sličnog projekta, na lokaciji Rajlovac već sada imamo preko 400 uposlenih u autoindustriji", istakao je načelnik Efendić. Selzer Grupa uskoro obilježava 100 godina poslovanja i u toku 2020. godine je potpisala ekskluzivan ugovor sa vodećim proizvođačem automobila u Evropi kojim je potvrdila lidersku poziciju u proizvodnji komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.

"Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine Evropskoj Uniji, te makroekonomije, a posebno stabilnosti valute. Proizvodni pogon u Sarajevu predstavlja dodatni motiv za Selzer Grupe zbog pristupa kvalificiranoj radnoj snazi, te visokoobrazovnim kadrovima koji će imati priliku da budu angažovani na najnovijim tehnologijama dostupnim u autoindustriji.

Izuzetno smo ohrabreni dosadašnjim iskustvima u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da ćemo ostvariti sve zacrtane ciljeve ove strateške investicije za Selzer Grupu" dodao je g. Lutz Henkel, predsjednik Uprave Selzer Grupe. Nedim Musić, direktor Olympia Capital Partners, glavni investicioni savjetnik Selzer Grupe pri odabiru buduće lokacije poslovanja istakao je da će investicija u inovativne i tehnologije budućnosti stvoriti blizu 300 direktnih radnih mjesta i predstavljati priliku za dodatni razvoj lokalnih dobavljača, što jasno ukazuje da je Bosna i Hercegovina konkurentno tržište za proizvodnju i izvozno orijentirane kompanije. "ASA Grupacija je odvažno investirala u vrijeme pandemije i iskoristila priliku da ostvari saradnju sa Selzer Grupom na čemu se želimo zahvaliti. U ime Olympia Capital Partners, ponosni smo što smo doprinijeli realizaciji ove investicije posebno uzimajući u obzir trenutne društvene i ekonomske tokove", kazao je Musić.

Poslovni objekat u Rajlovcu nalazi se na površini od preko 5.000 m2, a u prvoj fazi projekta planirana je instalacije opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtjevima automobilske industrije.

(akta)