Nijemci sele proizvodni pogon iz Poljske u BiH

Njemački Pass seli dio svoje proizvodnje iz Poljske i proširuje postojeće kapacitete u Ljeskovcu kod Bijeljine.
28.05.2019 u 21:43
auto dijelovi

Italijanski Benetton pogon iz Hrvatske preselio je u Hase, a za pogon u Bijeljini nedavno su interesovanje pokazali i japanski proizvođač autodijelova Yazaki. Može li se očekivati trend rasta stranih investicija u Semberiji i koje su okolnosti presudne za ulaganje? Renomirani proizvođač dijelova za Volvo, BMW, Mercedes, njemačka fabrika Pass preuzela je pogon od slovenačkog SAP-a u Ljeskovcu kod Bijeljine 2017.

Ubrzo proširuje kapacitete, a trenutno preseljavaju dio proizvodnje iz Poljske. Umjesto sadašnjih 450, broj radnih mjesta bit će 1.100. Zašto se njemačkom investitoru više isplati BiH od Poljske, pojašnjava direktor ovog preduzeća, Rado Maletić, prenosi RTRS

"Osim cijene radne snage, električna energija i ostali energenti, loža, voda, sve je povoljnije, a prvenstveno električna energija", kaže Maletić.

Za strane investitore, cijena radne snage važan je ulazni parametar u ukupnim troškovima proizvodnje, ali je problem kada radne snage uopšte nema. To se desilo italijanskom Benettonu koji je jedan od pogona u Hrvatskoj preselio u Hase kod Bijeljine.

"Ispočetka je bio mnogo žena dok se nije desio ulazak Hrvatske u EU, što je omogućilo odlazak u treće zemlje građana Hrvatske. Žene su masovno otišle unazad dvije do tri godine, iako su imale solidne plate i onda su riješili da dođu u Bosnu i Hercegovinu da traže rješenje", rekao je Siniša Kajmaković, rukovodilac Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini.

U Zavodu za zapošljavanje naglašavaju da su Italijanima date garancije da će zaposliti 200 žena za rad u ovom pogonu, koji trenutno zapošljava 50 radnica, sa prosječnom platom od 300 eura. U susjednoj Srbiji država stimuliše strane investitore davanjem subvencija za zapošljavanje, što je opredijelilo jednog od japanskih proizvođača autodijelova, kompaniju Yazaki, za otvaranje pogona u Šapcu. Susjedna Bijeljina u BiH mogla bi biti nova destinacija za investiciju, kažu u lokalnoj upravi.

"Što se tiče kompanije Yazaki, dogovoreno je da im dostavimo sve informacije koje im budu potrebne. Mi smo im na usluzi i u narednom periodu očekujemo konkretne odgovore da li će biti zainteresovani da ulažu u našu lokalnu zajednicu", kaže Dejan Savić, načelnik Odjeljenja za privredu grada Bijeljina.

Sagovornici ističu da je stranim investitorima, osim ekonomskih, vrlo važan poslovni ambijent koji podrazumijeva veću pravnu sigurnost i efikasniju javnu upravu.

(rtrs)