Njemačkoj nedostaje 17.000 negovatelja

Novi ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) drastični manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije, piše dnevnik Rheinische Post, a prenose njemački mediji.
01.04.2018 u 18:11
njegovatelji

U Njemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 radnika u sektoru tuđe njege.

I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz evropskog susjedstva. U Evropskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage“, rekao je Spahn za Rheinische Post. On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inozemstva.

„Koji put traje mjesecima i godinama prije nego što liječnicima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao, budu priznate diplome“, rekao je Spahn i najavio da će se ovaj problem u suradnji sa saveznim pokrajinama u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati, prenosi Hina. Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach predbacio je Spahnu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

„Mi ne bismo smjeli ‚pokupovati’ drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje“, poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu. Spahn je nakon kritika preko Twittera objasnio kako je pojačani uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj. Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, su i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim između ostalog i povećanjem plaća.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora. Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3000 eura bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinjak eura mjesečno manje. Prema posljednjim statistikama iz 2015. u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske iza koje slijedi Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

(VL)