Onaj ko ne bude tražio posla, bit će "skinut" sa Biroa za zapošljavanje

Vlada entiteta RS-a je na prijedlog poslodavaca, donijela odluku da će od iduće godine nezaposleni koji ne traže posao pravo na zdravstveno osiguranje ostvariti isključivo preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i neće više biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje.

26.11.2017 u 12:19
zavod

Ovom reformom razdvojili bi se aktivni od pasivnih tražilaca posla, a iz Zavoda za zapošljavanje kažu kako će im to dobro doći.

- Ako se u tom smjeru realizira reformu, definitivno će olakšati posao Zavodu za zapošljavanje i mi ćemo se baviti onim čime se trebamo baviti, oslobođeni dijela administrativnih poslova - rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS-a, za ATV.

Također, dodao je kako je tih neaktivnih na zavodima prijavljeno oko 80.000, a prijavljeni su samo radi zdravstvenog osiguranja, a kako je riječ o nosiocima porodičnih domaćinstava, pretpostavlja se kako je taj broj još veći.

Poslodavci smatraju da ove izmjene neće nikome naškoditi jer će pravo na zdravstveno osiguranje ostati netaknuto. Poslodavci smatraju kako će puno dobiti tom reformom.

- To bi pomoglo da poslodavci, odnosno cjelokupni privrednici, utvrde koliko je stvarno nezaposlenih, odnosno kakva je kvalificirana struktura nezaposlenih kako bi se moglo planirati i kvalitetnije obrazovanje, a također i da se eventualni investitori upoznaju s kolikim brojem i kakvom strukturom radne snage raspolažu na određenom teritoriju - izjavio je Saša Trivić, direktor kompanije Krajina klas, za ATV.

U tom smjeru idu i u FBiH.

(ATV)