Obrtnici iz TK kreću u saradnju sa kolegama iz Hrvatske

Obrtnička komora Tuzlanskog kantona i kantonalno Ministarstvo razvoja i poduzetništva otvorili su pitanje prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom. Na sastanku u Osijeku dogovoren je zajednički angažman na projektima koji se finansiraju iz predpristupnih fondova Evropske unije. To znači da će Obrtnička komora Hrvatske i tamošnje resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta u projektima od značaja za razvoj privrede biti partner Tuzlanskog kantona.
06.03.2016 u 12:04
obrt

Zajedničko planiranje, priprema i razrada projekata koje iz IPA fondova finansira Evropska unija, plan je za intenziviranje prekogranične saradnje obrtnika iz Tuzlanskog i Posavskog kantona sa kolegama iz Republike Hrvatske. Uz podršku kantonalnih ministarstava za poduzetnišvo ova dva kantona bit će partneri u domaćim projektima, ali i onima koje kao iz zemlje članice Evropske unije budu kandidovale županijske obrtničke komore ili krovna Komora obrtnika Hrvatske.

 - Formiranje nacionalnih pravila za pristup fondovima je veoma važan posao. Svaki dan je važan i što prije krenete, uz naša iskustva prije ćete doći do tih sredstava, kazao je za RTVTK Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Na sastanku u Osijeku dogovoreno je formiranje radne grupe koja će napraviti listu prioriteta za na kojima će se zasnivati budući projekti.

 - Obrtnička komora Republike Hrvatske se stavila na raspolaganje zajedno sa svim tijelima koja egzistiraju na nivou županija unutar Hrvatske obrtničke komore.  Od Tuzlanskog i Posavskog kantona se očekuje da adekvatno odgovore sa ljudskim i tehnički potencijalima kako bi ova saradnja rezultirala konkretnim projektima, konkretnim realizacijama na terenu. Slobodno možemo očekivati da će u narednom periodu nakon kreiranja ovog koordinacionog tijela doći do konkretnih apliciranja prema ovim sredstvima te da ćemo na taj način obezbijediti veću konkurentnost naših privreda, ali i veću konkurentnost naših potencijala sa kojima raspolažemo, prokomentarisao je ovaj potez, ministar za razvoj i poduzetništvo TK, Nermin Hodžić.

Zajednički nastupi na sajmovima širom svijeta i osvajanje tržišta na kojima dosad nema bosanskohercegovačkih i hrvatskih proizvoda je obostrani interes dviju zemalja, kazano je na sastanku.

 -  Ja mislim da kroz iskustvo vaših obrtnika i poduzetnika kojih ima puno, naročito u privatnom vlasništvu  zajedno sa našim privrednicima oni mogu sinergijski djelovati na nekom trećem tržištu, da se plasira jefiniji output, a kao povratna informacija da bude kvalitetniji plasman na tržišta Evropske unije, mišljena je Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Radni sastanak delegacija Tuzlanskog i Posavskog kantona sa Obrtničkom komorom Hrvatske i predstavnicima hrvatskog Ministarstva poduzetništa i obrta bio je dio protokola posjete sedamnaestom osječkom Proljetnom sajmu koji je u petak zvanično otvoren.

-  Sama saradnja će se nastaviti sa nastupom Hrvatske obrtničke komore i Komore Županije Osječko-baranjske na Sajmu Grapos-Expo u Gračanici ove godine, kaže Nedžad Nuhanović, potpredsjednik Obrtničke komore TK.

U perspektivi saradnje dogovorene u Osijeku je i stvaranje zajedničkih trgovačkih društava koja će pomoći obrtnicima izlazak na dosad neosvojena tržišta Evrope i svijeta.

(rtvtk)