Obrtnici iz TK na Sajmu u Minhenu

Ovogodišnji Internacionalni sajam obrta u Minhenu, zajedno sa grupom od 50 obrtnika, posjetila je delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona. Tokom zvanične posjete Njemačkoj ministri i obrtnici, sastali su se s predstavnicima obrtničkih komora Bavarske regije i Republike Hrvatske. Također su boravili u posjeti poduzetnicima iz Bosne i Hercegovine koji vode uspješne firme u ovom njemačkom gradu.
03.03.2016 u 10:27
obrtnici tk

U organizaciji Obrtničke komore Tuzlanskog kantona jedan od najvećih međunarodnih sajmova obrta, Handwerkmesse u Minhenu posjetilo je 50 ovadašnjih poduzetnika – vlasnika i direktora obrtničkih firmi. Iskoristili su trodnevnu priliku za kontakte sa obrtnicima iz svojih branši iz cijeloga svijeta. Vidjeli smo šta je novo i na tržištu i u tehnologiji proizvodnje, kaže Asmir Bešić, proizvođač plastične i aluminijske stolarije iz Srebrenika.

 - Mi ustvari sigurno zaostajemo za Njemačkom u proizvodnji i u našoj i drugim branšama, ali se nadam poboljšanju uslova za proizvodnju i kod nas, kazao je Bešić za TK televiziju.

S ciljem da unaprijede sistemski okvir za lakše poslovanje obrtnicima u Tuzlanskom kantonu, ministri finansija i poduzetništva kantonalne Vlade konsultovali su predstavnike Obrtničke komore Bavarske, najrazvijenije njemačke regije, domaćina Sajma.

- Ono što smo se uvjerili na ovom sastanku je da Bavarska obrtnička komora izuzetan akcenat stavlja na informisanje svojih građana na potencijalima obrtništva kao vida poslovanja kao i načina rješavanja egzistencijalnih pitanja, kazao je Nermin Hodžić, ministar za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona.

Obrtnici su se na sajmu susreli i sa kolegama, iz Komore Republike Hrvatske, a uvjerili su se i u mogućnosti širenja vlastitog tržišta na zemlje u Evropskoj uniji.

Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore TK naglasio je činjenicu da je posjeta Njemačkoj bila za obrtnike višestruko korisna. Neki od njih uspostavili su pojedinačne kontakte sa kompanijama koje su izlagale na Sajmu, neki su kupili nove mašine i alate za svoje obrte koje u BiH nemaju priliku kupiti.

- Interesantno je još naglasiti da smo imali susrete sa dvije firme čiji su vlasnici iz Bosne i Hercegovine, a žive i rade u Njemačkoj. Zainteresovani su da ulažu u BiH, gdje smo im mi predložili da u budućem ulaganju u BiH koriste što više potencijale obrtnika sa TK, dodao je Babić.

Obrtnike iz Tuzlanskog kantona i delegaciju kantonalne Skupštine i Vlade na Sajmu u Njemačkoj i tokom posjeta tamošnjim firmama pratili su i predstavnici Skupštine, Vlade i Obrtničke komore Posavskog kantona.

(rtvtk)