Uvaljuju nam i med!

Od 19 ispitanih čak 8 uzoraka proizvoda od meda nisu u skladu sa standardom, potvrdila je inspekcija za hranu u entitetu RS.
06.11.2016 u 12:33
med

Od tog broja, tri proizvođača su iz Federacije Bosne i Hercegovine, jedan iz Republike Srpske, dok su dva proizvođača iz Srbije i jedan iz Makedonije, a uvoznici su iz Federacije Bosne i Hercegovine, tvrde iz Inspektorata Republike Srpske.

Na osnovu laboratorijskih analiza naloženo je povlačenje preostalih količina iz prometa.

Za proizvođače i uvoznike s teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, informaciju o rezultatima analiza dostavili su, kako navode, nadležnim inspekcijskim organima zbog preduzimanja mjera kod proizvođača i uvoznika, kao i Kancelariji za veterinarstvo Bosne i Hercegovine zbog kontrola prilikom uvoza.

Devetnaest uzoraka meda, kako pojašnjavaju u Inspektoratu RS-a, uzeto je iz maloprodajnih objekata i bili su dostavljeni na laboratorijsku provjeru sadržaja HMF, aktivnosti dijastaze, sadržaja redukovanih šećera glukoze, fruktoze i saharoze kao osnovnih parametara kvaliteta meda.

Uzorci su laboratoriji dostavljeni obilježeni isključivo šiframa, bez podataka o proizvođaču, kako bi se obezbijedila jednoobraznost u obilježavanju službenih uzoraka.

Istovjetan monitoring Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj je provela i prošle godine, kada je od 19 uzetih uzoraka u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u osam slučajeva utvrđeno da proizvodi nisu propisanog kvaliteta.

U šest slučajeva proizvođač ili uvoznik su bili s teritorije Federacije Bosne i Hercegovine zbog čega su informacije o rezultatima ispitivanja dostavljene nadležnim federalnim organima zbog preduzimanja mjera.

Za subjekte s teritorije Republike Srpske, u jednom slučaju veterinarska inspekcija je zabranila proizvodnju i naredila subjektu povlačenje i uništavanje svih distribuiranih količina meda po kom osnovu je uništeno oko 3,5 tone meda, a u drugom slučaju je utvrđeno da podaci o uvozniku navedeni na deklaraciji ne odgovaraju nijednom registriranom subjektu, odnosno da je riječ o fiktivnim podacima.

(fena)