Od pilane na livadi do prometa od 13,5 miliona KM

Kada je tvornica masivnog namještaja Mega Drvo počela sa radom 1996. godine bila je to samo pilana na livadi. Radili su obradu drvne građe za primarnu proizvodnju. Dvadeset i dvije godine rada i ulaganja dovele su bijeljinsko Mega Drvo do pozicije jednog od najvećih izvoznika iz Semberije.

04.05.2018 u 14:28
megadrvo

Danas 300 radnika u šest proizvodnih pogona u moderno opremljenoj tvornici na 50.000 m2 proizvodi masivni namještaj i masivne drvene lijepljene ploče uglavnom za tržište Zapadne Evrope. Godišnja proizvodnja iznosi oko 6.000 m3 drvenih masivnih lijepljenih ploča, debljine od 18 do 45 mm, koje u najvećoj mjeri koriste u sopstvenoj proizvodnji namještaja, vlastitog dizajna i po ideji naručioca. Osim toga, fabrika se bavi proizvodnjom građevinske stolarije i briketa.

– Danas imamo 300 radnika koji rade u dvije smjene. Po potrebi, uvodimo i treću. Naš godišnji promet iznosi 13,5 miliona KM, a od toga, 95% odlazi u izvoz. Naravno, nije oduvijek bilo tako. Kada je firma osnovana prije 22 godine njena osnovna djelatnost je bila primarna prerada drveta za potrebe građevinske industrije. Vremenom, tokom svih ovih godina, radilo se na rastu, na razvoju i unapređenju proizvodnih procesa kao i na proširenju djelatnosti. Tako smo stasali u uspješnog izvoznika, a u fabrici smo zaokružili proizvodni proces – od trupca do gotovog proizvoda – kaže za BiznisInfo Sonja Gavrić, komercijalna direktorica Mega Drva.

Radnici na raspolaganju imaju modernu tehnologiju za preradu drveta, a Mega drvo posjeduje i odgovarajuće certifikate koji garantuju kvalitet proizvoda

Preduzeće je certifikovano prema standardima ISO 9001:2015, a od 2010. godine nosilac je certifikata za uspješnu odbranu i ispunjavanje FSC CoC standarda, što čini jedan od najznačajnijih međunarodnih certifikata u drvnoj industriji. Naime, FSC standardi, nastali kao odgovor na globalni problem nestanka šuma, podrazumijevaju garanciju da drvo do krajnjeg korisnika dolazi strogo praćenim lancem prodaje, proizvodnje i prerade drveta (tzv. „lanac nadzora“). Glavna tržišta su Njemačka, Francuska, Austrija, Švicarska i Luksemburg. Svakodnevno u Zapadnu Evropu odlaze stolovi, kreveti, komode, ormari i klupe proizvedeni u Bijeljini, kao i masivne lijepljene ploče izrađene u bukvi i hrastu i briketi.

– Mega Drvo je dio jedne uspješne priče koja ima nevjerovatan potencijal za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Drvoprerađivačka industrija jedna je od najperspektivnijih privrednih grana u našoj zemlji i perjanica našeg izvoza, jedina privredna grana koja ostvaruje suficit. Izvoz drvne industrije prošle godine je iznosio 1,3 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 373,5 posto. Drvna industrija čini 12,2% ukupnog izvoza iz BiH i 3% BDP-a. Podaci pokazuju da je još 2015. godine u ovoj industriji bilo 1.500 aktivnih kompanija i 30.000 zaposlenih radnika – kaže Gavrić.

(biznisinfo)