Otvaranje firme u BiH zakonski 5 a u praksi traje i po 45 dana

Pokazatelji jasno govore kako BiH gubi milione maraka investicija zbog veoma komplikovanog i dugotrajnog procesa registracije poslovnih subjekata.
28.12.2015 u 10:44
papirologija

Na osnovi podataka Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), u Federaciji BiH procedura registracije poduzeća, prema zakonskim odredbama, trebala bi trajati pet dana. Međutim, praksa upućuje na znatno duže rokove, tako da zbog tehničkih poteškoća kompletna procedura može potrajati od 30 do 45 dana.

Strah zbog procedure

Zato je BiH, prema podacima Svjetske banke, na posljednjem mjestu u regiji kada je riječ o jednostavnosti procedura.

Strah od odabira najboljeg oblika poslovanja, fiskalizacije i papirologije uglavnom je razlog koji većinu investitora tokom dugog i napornog procesa već u početku odvrati od ostvarivanja ideje.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj ta procedura je dosta kraća, tako da postupak registracije pri Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka (APIF) traje tri dana od uredne predaje dokumenata.

Nužnost hitnih reformi u toj oblasti je neminovna jer je potrebno stvoriti pretpostavke za brže pokretanje biznisa na cijeloj teritoriji BiH.

Iako nije bilo predviđeno prvobitnim akcijskim planom, na jednoj od posljednjih sjednica Vlada FBiH u Reformsku agendu uvrstila je, između ostalog, i aktivnost o pokretanju tzv. one stop shopova koji će u idućem perioduz biti otvoreni u svim opštinama u Federaciji BiH.

Riječ je o specijalizovanoj službi koja će investitorima na jednom mjestu u kratkom roku osigurati sve nužne dozvole za registraciju bilo koje vrste biznisa.

Evropska iskustva

"Uvođenjem one stop shopova, odnosno jednošalterskog sistema registracije poduzeća uvelike se olakšava i skraćuje procedura pokretanja poslovne aktivnosti, uvodi se moderan pristup rješavanja poslovnih procedura i time se postaje konkurentniji. One stop shop je praksa koja odavno postoji u zapadnoj Evropi, a uvode je i zemlje regije. Provođenjem takvog sistema na nivou razini BiH doprinijelo bi se konkurentnosti i atraktivnosti poslovnog okruženja u zemlji", ističu iz FIPA-e.

Republika Srpska je još prije dvije godine pokrenula jednošalterski sistem registracije poslovnih preduzeća osnivanjem Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka (APIF) i sada tvrtke, umjesto za 23 dana, mogu registraciju obaviti za samo tri dana. Tako je tokom protekle dvije godine na području RS-a registrirano 24 posto novih poduzeća u odnosu na ranije razdoblje.

Iz APIF-a za iduću godinu najavljuju i elektronsku registraciju poduzeća, potvrdila je to direktorica Agencije Jelena Ćetković.

"Praksa i iskustvo su pokazali kako strani investitori idu tamo gdje je lakše pokrenuti poslovnu aktivnost i gdje im se nude bolji uslovi privređivanja.

“Zbog toga se može zaključiti kako u trenutanim okolnostima i uslovima zanimanje za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu opada", istaknuli su iz Agencije za unapređenje stranih investicija.

(Večernji list)