Otvaranje firme u TK za 900 KM, uskoro i elektronskim putem

Otvaranje firme u Tuzlanskom kantonu uskoro bi trebalo da bude znatno poovoljnije, sa manjim početnim kapitalom, a uz to i elektronskim putem.
29.01.2016 u 10:39

Najviše zahtjeva za registraciju poduzetništva, u Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona stiže u sferama obrtništva i D.O.O organizovanja poslovanja. Kako bi olakšali pokretanje D.O.O biznisa resorno ministarstvo je smanjilo obavezu osnivačkog kapitala sa dvije hiljade KM na hiljadu, a sve s ciljem smanjenja nezaposlenosti na ovom području.

Mjesečni doprinos za svakog poduzetnika na području Tuzlanskog kantona iznosi oko 350 KM. U ovaj iznos je uračunato zdravstveno osiguranje i mjesc radnog staža. Poduzetnici su dužni angažovati knjihovođu, čije usluge na području Tuzlanskog kantona koštaju od 50 do 150 KM. Obrtništvo je najtraženija djelatnost jer zahtjeva najniža ulaganja.

"Za registraciju obrta na području Tuzlanskog kantona potrebno je oko 200 KM. Ukoliko ste PDV obveznik, odnosno ako imate prihod veći od 50.000 KM ulazite u sistem PDV-a, onda vam treba i kasa koja košta oko 550 KM. U suštini, oko 900 KM je potrebno da imate vlastiti biznis", objasnio je ministar razvoja i poduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona, Nermin Hodžić za rtvtk.ba.

Prednost obrtništva u odnosu na D.O.O organizovanja posla je mogućnost stavljanje biznisa u stanje mirovanja. Također je i lakši proces registrovanja u odnosu na D.O.O poslovanje.

"Kada je u pitanju D.O.O organizovanja u suštini zahtjeva osnivački kapital. Po novom Zakonu o privrednim društvima osnivački kapital je snižen sa 2.000 na 1.000 KM te na taj način je olakšano otvaranje D.O.O preduzeća", dodaje ministar Hodžić.

U cilju informisanja građana i poduzetnika, resorno ministarstvo će u februaru pokrenuti prvi online sistem u Bosni i Hercegovini. Time će se omogućiti dostupnost svih podataka potrebnih za registrovanje poduzetnika. Naredni korak Ministarstva za razvoj i poduzetništvo je uspostavljanje elektronske registracije poduzetničke djelatnosti.

(pressing.ba)