Piletina iz BiH uskoro na EU policama

U ponedjeljak će održati ministarski sastanak povodom izrečenih mjera Hrvatske za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja.
04.08.2017 u 11:19
piletina

Riječ je o nekorektnim mjerama Hrvatskem koja je taksu povećala za 22 puta, a prema novim cijenama taksi, umjesto 90 kuna (12 eura), sada će se naplaćivati 2.000 kuna (270 eura).

- Ono što je bilo nezvanično, sada mogu da vam potvrdim, dobit ćete pismene obavijesti. Doći će resorni ministri zemalja koje su najviše pogođene ovim mjerama, procedurama i pravilnikom Vlade Hrvatske, rekao je ministar Šarović.

On je novinarima rekao i nekoliko dobrih vijesti

- Dolazi inspekcijski tim glavnog Inspektorata za sigurnost hrane EU. Pripreme je odradila kancelarija, bila je pojačana aktivnost proteklih 12 mjeseci. Oni dolaze 26. septembra, bit će nekoliko dana kod nas. Nadamo se da će biti odobren sistem u BiH, odnosno da će nakon provjere BiH biti stavljena na listu zemalja koja može da izvozi pileće meso i prerađevine, kazao je Šarović, te dodao:

- Optimista sam, mislim da smo naporno radili. Važna je to stvar na uspostavljanju EU standarda, jer je to izvorno orjentisan sektor koji može da doživi ekspanziju, kazao je, pojasnivši da su sad za sada na listi četiri proizvođača koji će svoje proizvode moći izvoziti u EU, tri iz FBiH i jedan iz RS.

Šarović je kazao da je nakon dvije godine zastoja napravljen iskorak za pristup BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a posljednji pregovori koji su se 25. jula održali u Ženevi dali su rezultate.

- BiH je favorit za prvu narednu zemlju koja će biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Napravljen je ogroman pomak u Ženevi u pregovorima sa Rusijom, Ukrajinom i Brazilom, kazao je.

Uvjet koji BiH mora da ispoštuje jeste Federalni zakon o unutrašnoj trgovini, koji se dugo priprema. Ministar Šarović je kazao da to ne smije biti prepreka, i da će nadležni uskoro završiti svoj posao.

(pressing.ba)