Piletina iz Bosne i Hercegovine može u EU!

Inspekcija Evropske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, poznatija pod nazivom Dablinska inspekcija, dala je pozitivno mišljenje za dodjelu dozvola bh. mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU-a.
06.10.2017 u 17:38
piletina

Kako smo obaviješteni, pozitivno mišljenje su dobile sve četiri kandidovane kompanije iz BiH i to "Ovako" i "BroviS" iz sastava "Akova Group", kao i firme "Madi" i "Agreks". Ono što sada predstoji je provođenje procedure dodjele zvanične dozvole, koju treba da provede Evropska komisija.

Zbog svih procedura predviđenih u ovom procesu očekuje se da bi prvi kontingenti piletine iz BiH prema zemljama EU-a mogli krenuti početkom marta naredne godine. Prema uvjetima kandidature za dobijanje dozvole, domaće firme mogu izvoziti sirovu smrznutu piletinu, odnosno sve proizvode od neprerađenog pilećeg mesa, kao što su cijela pilad, bataci, pileća prsa, iznutrica i slično.

Ujedno, ovo pozitivno mišljenje je i priznanje za državu BiH jer ono podrazumijeva da su nadležne institucije u našoj zemlji dovoljno osposobljene i opremljene da vrše adekvatnu kontrolu proizvoda, kako bi osigurali poštivanje evropskih standarda.

(faktor)