Pokušali uvaliti Rusima gvinejske kao bh.breskve

Konačno se saznalo zašto Rusija neće da više uvozi voće iz Bosne i Hercegovine i zašto je stavila zabranu.
11.08.2016 u 16:36
breskve

Naime, "Avaz" je saznao da su Rusi otkrili kako je firmi "Gaz venćura" neki pametnjaković pokušao podvaliti 18 tona breskvi iz Gvineje kao bosanskohercegovački proizvod.

Ruski carinici primijetili su ovu sumnjivu pošiljku na svojoj granici te istragom utvrdili da su breskve zapravo porijeklom iz Gvineje i da su praćene lažnim fitosanitarnim certifikatom upravo iz naše države.

Voće je prije nekoliko dana uništeno te je donesena zvanična odluka da se zbog ovog prekršaja našoj zemlji zabrani izvoz voća i povrća u Rusiju.

Ruska strana bila je na oprezu zbog brzog i neočekivanog rasta izvoza voća i povrća iz naše zemlje u tu zemlju. Stoga je i velika količina breskvi izazvala pažnju. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Rusiju smo izvezli voća u vrijednosti od 19.848.475 KM, dok je, primjerice, u cijeloj prošloj godini izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 23.208.826 KM.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, praktično, ostvarena cijela prošlogodišnja norma.

Sličnu aferu imali smo skoro sa izvozom mesa u Tursku. Zamrznuto meso iz Poljske pokušali su uvaliti Turcima kao bh.proizvod.

Turci su nam oprostili a hoće li Rusi, ostaje da se vidi.

(pressing.ba/avaz)