Poljoprivrednicima na raspolaganju dodatnih 60 miliona KM

Vijeće ministara usvojilo je Strategiju ruralnog razvoja, čime će poljoprivrednicima na raspolaganju biti 60 miliona maraka iz EU fondova.
04.01.2018 u 15:03
poljoprivrednici

Podsjetimo, Vlada RS je nedavno dala pozitivno mišljenje ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću na navedeni okvirni razvojni dokument. Šarović je odmah nakon što je dobio pozitivno mišljenje, strateški plan ruralnog razvoja uputio na usvajanje, a kako je to najavljeno, o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja biće siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

(pressing.ba)