Poljoprivrednicima nema para jer Dodik neće državno ministarstvo

Stotine miliona eura namijenje poljoprivrednicima u BiH stoje nesikorišteni jer BiH nema državno ministarstvo poljoprivrede!
20.11.2017 u 20:17
poljoprivreda doca

- Strategija je okvirna, ne zadire u ustavne nadležnosti i nema prenosa nadležnosti. Koliko gubimo, možemo da vidimo iz činjenice da Srbija koja ima kandidatski status po osnovu grantova za poljoprivredu povlači svake godine između 300 i 400 miliona eura, a Hrvatska, koja je članica, dvije milijarde i 900 miliona eura, a BiH nulu. To je ta porazna činjenica i treba prestati sa obmanjivanjem javnosti, kazao je ministar trgovine u Vijeću ministara, Mirko Šarović.

Gladnom narodu u entitetu RS njen predsjednik Milorad Dodik priča kako on na ovaj način i ovom strategijom štiti Ustav ovoga entiteta. 

- Republika Srpska ne mora da prihvati učešće u Okvirnoj strategiji ruralnog razvoja, ali ukoliko se ne usvoji do kraja 2017. godine, poljoprivrednici će izgubiti do 30 miliona eura grant sredstava, a do 2020. godine ukupno 90 miliona eura, kaže Šarović za BN televiziju. 

Ministar Šarović ističe da od ovog neusvajanja štetu ima samo narod.

- Ako Republika Spska ima dovoljno sredstava za poljoprivredu i poljoprivrednike, ne trebaju im pare iz EU fondova, onda je u redu, onda i ne moraju da usvoje ovu strategiju. Uostalom, RS niko i ne tjera da usvoji poljoprivrednu strategiju, to je ponuda Brisela, odnosno EU, dodao je Šarović.

(pressing.ba)