Pomoć općinama i gradovima za izgradnju poslovnih zona

Vlada FBiH raspisala je Javni konkurs pod nazivom "Unapređenje poslovnih zona u 2016" godini u cilju privrednog rasta i povećanja zaposlenosti.
05.06.2016 u 11:22
poslovna zona

Općine i gradovi u FBiH koji prođu na ovome pozivu mogu očekivati iznose od 100.000 do 200.000KM!

Novac će se između ostalog trošiti na izgradnju komunalne infrastrukture, tamo gdje njezin nedostatak pravi prepreku za razvoj privrede.

Sufinansiranje od jedinice lokalne samouprave koja se prijavljuje za bespovratna sredstva iz grant sheme je minimalno 25 posto od ukupne vrijednosti projekta.

U BiH prema procjenama analitičara postoji 80 poslovnih zona.

Problem u razvoju radnih kapaciteta u poslovnim zonama predstavlja sporo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između jedinica lokalne samouprave kao vlasnika zemljišta prije njegove prodaje zainteresiranim investitorima.

Kako bi se krenulo u razvoj privredne infrastrukture u FBiH i unaprijedio rad poslovnih zona, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta predložilo je još prošle godine Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da se sa svim niovima vlasti, a posebno s gradovima i općinama, radi na razvijanju modela veće potpore budućim korisnicima poduzetničke infrastrukture.

pressing.ba