Potpisan Aneks s Kinezima o izgradnji Bloka 7

Potpisivanje Aneksa ugovora između Elektroprivrede BiH i kineske kompanije o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla kruna je višemjesečnih pregovora o tehničkim pitanjima za realizaciju izgradnje.
04.05.2016 u 13:07
Blok7 TE Tuzla

U narednim mjesecima, Elektroprivreda BiH će podnijeti aplikaciju kineskoj vladi kako bi se odobrio model finansiranja, visina kredita i vrijeme njegovog vraćanja, potvrdio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji Aneks, kako je podsjetio Jašarević, potpisan je sa kineskom kompanijom China Gezhouba Group Coupan i GEDI Guandong Elektric Power Design Institutom. Projekat koji će omogućiti opstanak Termoelektrane Tuzla u narednih nekoliko desetljeća, a njegova vrijednost je 722 miliona eura.

Projekat je Jašarević nazvao najvećom poslijeratnom investicijom u energetskom sektoru u BiH.

“Današnjim potpisivanjem ugovora potvrdili smo okončanje višemjesečnog pregovaranja o tehničkim pitanjima za realizaciju izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. To znači da smo odredili novi obim projekta koji je umanjen za 63 miliona eura u odnosu na raniji projekat, i dogovorili smo da se dalji pregovori oko iznalaženja modela finansiranja nastave u narednih 90 dana. Imamo ponudu za kredit koji je u potpunosti prihvatljiv, osim vremena vraćanja kredita nastojat ćemo da uz podršku Vlade Kine omogućimo kredit koji će biti sa grejs periodom od pet godina i vremenom vraćanja od 15 godina”, rekao je Jašarević.

Prema njegovim riječima, optimistično je očekivati da ugovor o kreditu bude potpisan do kraja 2016. godine ili, kako je istakao, na proljeće 2017.

“Vrlo je važno da smo ovaj projekat zaokružili u potpunosti. Mi smo optimisti da će doći do nastavka pripremih radova za izgrandju Bloka 7. Aplikaciju ćemo podnijeti u narednih nekoliko mjeseci, čekamo podršku Vlade Kine da banci da smjernice i podršku da nam omogući kredit. Dok se to ne desi, ne možemo govoriti o krajnjim rokovima ali informacija kojom raspolažemo je da bi se to moglo desiti u narednim mjesecima”, naglasio je Jašarević.

Prema njegovim riječima, rješavanjem pitanja finansiranja, stari blokovi u Termoelektrani Tuzla bit će zaustavljeni u isto vrijeme kada krene izgradnja novog bloka koji će imati sve ekološke parametre evropskih blokova.

Kada je riječ o krajnjim potrošačima, korisnicima, Jašarević je naglasio kako u predstojećem periodu “na vidiku” nema poskupljenja električne energije.

“Elektroprivreda BiH je javno preduzeće i mora se ponašati u duhu sa smjernicama Vlade FBiH. Naše je da ne dozvolimo povećanje cijene struje i ono se može desiti samo u krajnjoj nuždi ali to nije na vidiku”, zaključio je Jašarević.

(AA)