Prilika mladima za unapređenje vještina i zapošljivosti

Članovi Vijeća mladih Općine Srebrenik, a u ime Vijeća mladih Općine Ključ, sudjelovali su na koordinacionom sastanku u sklopu projekta ""You(th) can play for Europe - Sport without discrimination" u Sajanu, Republika Srbija.
12.07.2016 u 08:49
mladi

Projekat je podržala Evropska komisija - Erasmus+, a implementira ga organizacija Youths work Coalition iz Kikinde.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici organizacija iz Italije, Albanije, Rumunije, Makedonije i Bugarske, njih ukupno 15. 

Na koordinacionom sastanku su učestvovali članovi Vijeća mladih i to: Aldin Hodžić, predsjednik Vijeća mladih i Damir Adrović, saradnik Vijeća mladih za spo.

Novi Erasmus+ program ima za cilj podržati aktivnosti u području obrazovanja, obuke, mladih i sporta za razdoblje 2014. ̶ 2020.

Erasmus+ rezultat je spajanja 7 programa:

  • Program cjeloživotnog učenja (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig);
  • Program Mladi na djelu;
  • Pet programa namijenjenih međunarodnoj saradnji (Program Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink, programi saradnje s industrijalizovanim državama u području visokog obrazovanja);
  • Nova akcija o sportu.

Erasmus+ obezbjeđuje sredstva za različite vrste aktivnosti u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta. Program daje mogućnosti studentima, praktikantima, osoblju, te volonterima za boravak u inostranstvu u određenom periodu s ciljem unapređenja vještina i zapošljivosti.

(A.H.)