Prodali 11 parcela firmama za proizvodne pogone

Kao i mnoga druga mjesta u Bosni i Hercegovini, i Zenica se suočava sa nezaposlenošću i odlaskom radne snage. Ubrzo po okončanju rata u BiH, Zenica se suočila sa velikom nezaposlenošću uslijed propasti željezare. Brojni radnici morali su se snalaziti, radeći u Vitezu, Sarajevu i drugim mjestima.
16.05.2019 u 11:29

Na sreću, posljednjih godina, situacija se mijenja, osnivaju se nove firme, oživljava privredna djelatnost. Veliki dio privrednih aktivnosti svakako je potakla i Zenička razvojna agencija (ZEDA), neprofitno preduzeće čiji osnivač je Grad Zenica, a cilj mu je unapređenje privrede Zenice i otvaranja brojnih radnih mjesta. U razgovoru za Radiosarajevo.ba. direktor Zeničke razvojne agencije (ZEDA) Senad Pašalić kaže da je 2018. godina bila uspješna, te da su obavljeni brojni infrastrukturni radovi na unapređenju Poslovne zone Zenica 1.

Urađeno je devet projektnih rješenja za unapređenje infrastrukture u poslovnoj zoni, neke stvari su se i počele realizovati u 2018. godini kao što je to kanalizacioni vodovodni sistem koji radimo u fazama. Dobili smo dva značajna granta od Federalnog ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva. Prodali smo 11 parcela i to proizvodnim firmama, a to su prve prodate parcele nakon pet godina. Ponovo pripremamo 20 novih parcela. U tehno parku i poslovnom inkubatoru imamo stalnu fluktuaciju firmi. Sedam firmi izašlo je iz tehno parka, jer su ispunile kvotu od pet godina koliko dozvoljavamo da budu, i one su pronašle novu lokaciju. Istovremeno, ušlo je novih osam firmi”, rekao je Pašalić.

ZEDA objedinjava kroz poslovni inkubator, Poslovnu zonu Zenica 1 i tehno park: 38 startup firmi sa oko 150 radnika, te još druge 84 firme sa 1.500 radnika. Pašalić napominje da su radnici ZEDA-e stalno na terenu i komuniricaju sa firmama,

“Prošle godine uspostavili smo Centar za podršku poduzetnicima i investitorima, zahvaljujući sredstvima Europske unije iz Pro Local programa. Sa Gradskom upravom smo prvi put prošle godine definirali poticajne mjere za razvoj privrede. Zenica je uvijek imala neka poticajna sredstva za poljoprivredu, ali nije imala za privredu, startupe, mala i srednja preduzeća. Prošle godine gotovo 300.000 KM je kroz te namjene podijeljeno privrednim subjektima postojećim i novo registrovanim, odnosno onima koji su tek počinjali svoj biznis”, podsjetio je naš sagovornik.

Precizirao je da je Grad Zenica u 2018. godini prvi put uspostavio kreditnu liniju sa kamatnom stopom ispod 1 posto za privredne subjekte na području Grada Zenice.

“Riječ je o subvenciji razvoju poduzetništva. Grad subvencionira sve ono što je preko tih jedan posto kamate, a prema kamatnim stopama one banke koja je prošla na javnom pozivu”, dodao je Pašalić. Govoreći o 2019. godini, rekao je da ZEDA planira prodaju novih 20 parcela.

“Nastavit ćemo sa podrškom investitorima, rad na unapređenju poslovnog ambijenta, rad na unapređenju infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1, kako bi svi oni koji se smještaju na ove prostore, imali adekvatne uslove. Gradska uprava radi intezivno na pripremanju odnosno na definiranju dvije nove poslovne zone. Također, planiramo urediti nove prostore za startup firme, 35 kancelarijskih i radioničkih prostora. Ti prostori imaju subvencioniranu naknadu od 1 KM po kvadratnom metru”, napomenuo je direktor ZEDA-e.

(RS)