Rade, primaju plaću a i dalje su siromašni

Pritužbe na niske plate radnika u Bosni i Hercegovini sve su češće. Mnogi građani se žale da čak i uz redovna primanja ne mogu „sastaviti kraj s krajem“, pa se postavlja pitanje šta je tek s onima koji ne rade ili im primanja nisu redovna.
20.10.2018 u 17:49
radnici

Profesor Anto Domazet na svom Facebook profilu ovih dana je iznio podatak da je čak 20,8 posto radnika u Federaciji BiH siromašno. Kada se u to uračunaju nezaposleni, penzioneri itd, taj procenat je mnogo veći.

– Globalna kriza 2008. godine otkrila je fenomen siromašnih radnika u EU. To su radnici koji svojom plaćom ostvaruju manje od 60% od prosječnog dohotka po glavi stanovnika – napisao je Domazet.

Kako je napisao, u Federaciji BiH udio siromašnih radnika u BiH je 20,8 posto. Prema njegovim riječima, ovo je još jedan dokaz da sistem oporezivanja plaća treba mijenjati kako bi prosječna plaća mogla porasti barem za 20%. Ispod ove njegove objave razvila se rasprava, o Domazet je u jednom od komentara dao dodatno objašnjenje šta bi trebalo uraditi.

– Doprinose bi trebalo srezati sa 41,5% na blizu 30%, uvesti progresivno oporezivanje dohotka, oporezivanje dividendi i kapitalnih dobitaka, igara na sreću i luksuza. Sve ovo trebalo bi osloniti i na strukturalne reforme sa fokusom na restrukturiranje javne potrošnje i unapređenje javnog korporativnog sektora koji bi od žderača javnog novca trebalo da postane kontributor u njegovom stvaranju – napisao je profesor Domazet.

(biznisinfo)