Sabahudin Husić radi za "Audi" i "Porsche"

Sabahudin Husić je magistar elektrotehnike koji radi kao konsultant za razvoj nativnih aplikacija za premium segment VW koncerna, tačnije - radi za Audi i Porsche.
18.09.2017 u 11:53
husic

Nakon završenog školovanja i sticanja zvanja magistar, Husić je s 22 godine spakovao svoja dva kofera i kupio kartu u jednom smijeru te otišao u Ninberg u Njemačku, a o njegovom putu do tamo, kao i poslu smo razgovarali u Novom danu. Rekao nam je kako je bilo više okidača koji su ga natjerali da ode iz BiH, ali i želje mlade osobe da proputuje i vidi svijet.

"I taj naš bosanski inat na komentare 'šta ćeš ti', 'sjedi gdje si', su mi bili izazov da odem, ali imao sam i želju da vidim koliko mogu postići pa sam se odlučio za taj poduhvat", kazao je za N1.

O tome kako je dobio posao u Audiju je rekao kako je to bila kombinacija različitih faktora.

"Od ranih studijskih dana sam radio na izgradnji profesionalne mreže, odnosno na tome da ostvarim kontakte koji će mi pomoći i zahvaljujući jednom prijatelju dobio sam priliku da pokažem šta znam, da dođem na testiranje i da to završi sa zaposlenjem", naveo je.

Ispričao nam je i kako izgleda njegov radni dan.

"Većinskim dijelom pišem softverski kod na sistemima koji se nalaze u autima. Radim na prototipu razvoja aplikacija koja će se tek uvoditi u auta i na njihovim usavršavanjima kako bi mogli na proizvodnu traku", rekao je.

"Inače smo pod strogim pravilima sigurnosti - zabranjeno je fotografisati, dijeljenje informacija o novim projektima, i prije svakog se potpiše ugovor o tajnosti. Uglavnom moj radni dan zavisi od obaveza i provodi se u fabrici gdje u laboratoriji testiramo mogućnosti nekih sistema", dodao je.

Odgovorio je i na pitanje o tome šta znači biti uposlenik VW koncerna, ali i važnosti teambuildinga u toj kompaniji te rekao:

"Radnik je itekako zaštićen i postoji određen broj sati koliko je dozvoljeno raditi i svaka minuta dodatna se naplaćuje, a bitne su i vanposlovne aktivnosti pa smo tako trčali polumaraton na Palma de Majroci".

Također nam je ispričao i kako je zakon u Njemačkoj uređen tako da su svi ljudi jednaki pred zakonom, ali i da se Bosanci i Hercegovci moraju malo više potruditi za razliku od Nijemaca, ali da se taj trud isplati.

"Mi smo tvrđi i uporniji narod i daleko se bolje možemo istaći od domicilnog stanovništva", naglasio je.

Kazao nam je i kako ga hvata nostalgija za BiH, ali da je svjestan da se možda nikada neće vratiti u zemlju iz koje je otišao.

(N1)