Semberskim ratarima Turci ostali zadnja nada u otkupu žitarica

Nakon što su domaći otkupljivači i Vlada RS-a više puta izigrali povjerenje domaćih poljoprivrednika, ponudivši im mizernu otkupnu cijenu žitarica, ratari iz Semberije odlučili su sav rod prodati u Tursku
04.09.2016 u 12:04
zetva

Predstavnici turskih firmi, zainteresovanih za saradnju sa semberskim ratarima došli su u Bijeljinu, kako bi se uvjerili u kvalitet žitarica i način skladištenja, te mogućnostima otkupa ovogodišnjeg roda.

Svake godine u vrijeme sjetve slušaju obećanja resornog ministarstva o podsticajima za proizvodnju žita i formiranju povoljne cijene. Svake godine u vrijeme žetve obećanja postaju mrtvo slovo na papiru, a ratari muku muče kome prodati ljetinu i kako vratiti dugove za sjetvu

«Resorno ministarstvo nam duguje podsticaj od 250 KM po hektaru, a bliži se jesenja sjetva i zaista je smješno za jednu državu da joj ratari idu iz sjetve u sjetvu sa dugovima», upozorava ratar Neđo Gavrić.

Izuzetno visok prinos i odličan kvalitet ovogoišnjeg roda ostao je u ambarima. Sve nade polažu u firme iz Turske, koje bi zahvaljujući bescarinskom režimu koji BiH ima sa Turskom mogle otkupiti tržišne viškove ovogodišnjeg roda. Takođe, semberski ratari zainteresovani su i za ugovaranje proizvodnje za narednu godinu sa Turskom, kojoj bi predali sav rod, a što bi njima ujedno bila garancija za opstanak proizvodnje i siguran plasman.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije, kazao je kako ima oko 30.000 hektara obradivih površina da su u stanju u jesens 2016. godine zasijati oko 15.000 hektara

«Mi imamo mogućnost da uzmemo sav urod iz BiH - i brašno i kukuruz i pšenicu», naglasio je Abdulah Fatišen, privrednik iz Turske.

Inače, ovogodišnji prinos pšenice od oko pet do sedam tona po hektaru nadmašio je višegodišnji prosjek. Sa semberskih oranica ukupno je požnjeveno 80.035 tona hljebnog žita, vrijednosti oko 25,61 milion maraka.

(FTV)