Slovenci plaćaju po 250 eura ko im dovede radnika

Uslijed manjka radne snage u pojedinim strukama, slovenski se privrednici u potrazi za adekvatnim profilima radnika već neko vrijeme okreću zemljama u okruženju.
06.07.2018 u 17:15
Slovenija Bled

Od jula ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik, a ekonomija u usponu, da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju.

U slovenskoj kompanijii za ispušne automobilske sisteme Akrapovič nedostatak zavarivača riješili su stimulacijom od 250 eura postojećim zaposlenicima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike. Tim je načinom u relativno kratkom roku otvoreno 80 novih radnih mjesta, dok dio radnika pristiže i iz tehničkih i zanatskih škola zemalja u regiji.

“Škole zavarivače obrazuju do određenog stepena, a zatim učenici dolaze k nama na praktičnu obuku. Ako se dokažu, zaposlimo ih”, komentirao je izvršni direktor Akrapoviča Uroš Rosa za Finance.

Do sada su tako zaposlili 35 radnika iz BiH, a sličan sistem imaju i za hrvatske radnike, kojih je 20 također nedavno zaposleno. Novopridošlim se radnicima pomaže pri pronalasku smještaja, poslodavac im plaća kurs slovenskog, a i sami poslodavci uče hrvatski i srpski jezik. Dio je to nove strategije koju su tamošnji poslodavci morali primijeniti ako žele zadržati kvalitetne radnike, pišu Finance a prenosi Poslovni dnevnik.

(pressing.ba)